today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Στ.Πέτσας: Προϋπολογισμός στέρεας γέφυρας για μετάβαση της χώρας στην κανονικότητα

«Ο προϋπολογισμός του 2022 είναι η άγκυρα της ασφάλειας, της σταθερότητας, της κοινωνικής συνοχής. Είναι ένας προϋπολογισμός εμπιστοσύνης που αποτελεί στέρεα γέφυρα μετάβασης της χώρας στην κανονικότητα. Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, κατά τη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού στην ολομέλεια της βουλής.

«Η Ελλάδα τα κατάφερε παρά τα προβλήματα με την πανδημία, με τις πρωτοβουλίες που πήρε γιατί αποκατέστησε την εμπιστοσύνη της χώρας και της κοινωνίας και αυτό αποτυπώνεται και στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει το τρίτο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης και το τέταρτο παγκοσμίως, ύψους 43,3 δισ.

Έμφαση έδωσε στις δράσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Χτίζουμε σταθερά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σχέσεις εμπιστοσύνης. Λύνουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, σχεδιάζουμε για το μέλλον, την ενισχύουμε οικονομικά για να κάνει το μεγάλο άλμα προς το μέλλον. Για εμάς, ο στόχος είναι αναπτυξιακός και κοινωνικός. Πρώτη φορά επενδύονται τόσες αρμοδιότητες στους δήμους με τους αντίστοιχους πόρους. Συνεχίζουμε στο επόμενο διάστημα με μία πολυεπίπεδη και μεθοδική οικονομική ενίσχυση οικοδομώντας στέρεα σχέση εμπιστοσύνης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στο σημείο αυτό επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «αντίθετα από ό,τι έκανε όταν κυβερνούσε τη χώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ αίρει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος ώστε να έχουμε ένα καλύτερο χάρτη με τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Σημείωσε δε, ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πανδημία και την κλιματική αλλαγή, «διατέθηκαν 273 εκατ. ευρώ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ξεπεραστεί η πρωτοφανής αυτή κατάσταση».

«Με αίσθημα ευθύνης κατανέμουμε τους διαθέσιμους πόρους ώστε τα όνειρα των πολιτών για ένα καλύτερο μέλλον να γίνουν πράξη», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και συμπλήρωσε:

«Θα ενισχύσουμε την χρηματοδότηση των ΟΤΑ, χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία από το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλες οι ενέργειες μας κατατείνουν στην αλλαγή σελίδας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι πόροι είναι πρωτοφανείς και το στοίχημα μας είναι να τους απορροφήσουμε σωστά και να τους κινητοποιήσουμε σωστά. Και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να συσκοτίζουμε και να λέμε για υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Αντιπαράθεση Πέτσα – Σκουρλέτη για ΜΕΘ

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Πέτσα, στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε από την αρχή της πανδημίας στην επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ, με αποτέλεσμα η κατάσταση σήμερα να είναι τραγική με χιλιάδες νεκρούς.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε το ΕΣΥ και να ενισχύσουμε τις ΜΕΘ, τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που έχει υπερδιπλασιάσει για να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες που δημιουργήθηκαν με τη συνεχιζόμενη πανδημία. Αν κάναμε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ δεκτό, θα χρειαζόμασταν να δώσουμε πάνω από 120 εκατ. ευρώ στους κλινικάρχες. Αν τους ακούγαμε θα είχαμε πετάξει 120 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για μικροκομματική πολιτική.

«Ισχυρίζεστε ότι υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ. Για δείτε πόσοι διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ χθες και σήμερα. Ο κ. Τσιόδρας απάντησε για όλα αυτά. Ο πρωθυπουργός γιατί λέει ψέματα ότι είναι το ίδιο αν κάποιος είναι εντός ή εκτός ΜΕΘ και αντί να απαντήσει κρύβεται;» αντέτεινε από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης καταλόγισε ακόμα στη κυβέρνηση, «επικοινωνιακή αριστεία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας», ενώ υποστήριξε ότι « παραμερίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλα παραδίδονται στο επιτελικό κράτος του Μαξίμου».

«Στο θέμα με τις ΜΕΘ, έδωσε όλες τις απαντήσεις σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να μην λέτε ότι κρυβόμαστε», του απάντησε ο κ. Πέτσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ