today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Ινδονησία

Οι υγειονομικές αρχές της Ινδονησίας εντόπισαν το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της ασιατικής χώρας, ο Μπούντι Γκουνάντι Σαντίκιν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ασθενής είναι εργαζόμενος σε νοσοκομείο στην Τζακάρτα που δεν έχει ιστορικό πρόσφατων ταξιδιών στο εξωτερικό.

Ωστόσο, ο υπουργός επέμεινε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί καμιά μόλυνση από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον που να αποδίδεται σε μετάδοση στην κοινότητα, ωστόσο υπάρχουν πέντε ύποπτα κρούσματα: ανάμεσά τους είναι δύο πολίτες Ινδονησίας, που επέστρεψαν πρόσφατα από τις ΗΠΑ, καθώς και τρεις πολίτες της Κίνας που έχουν τεθεί σε καραντίνα στη Βόρεια Κελέβη.

Οι αρχές αναμένουν να ολοκληρωθεί η αλληλούχηση του γονιδιώματος στις περιπτώσεις αυτές.

Η παραλλαγή Όμικρον, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 70 χώρες και περιοχές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στην περιοχή, η παρουσία του έχει επιβεβαιωθεί σε Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες.

Τα πρώτα, ακόμη προκαταρκτικά δεδομένα υποδεικνύουν πως τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική έναντι του συγκεκριμένου παραλλαγμένου στελέχους, που εγείρει επίσης υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Μέχρι χθες Τετάρτη, το ινδονησιακό υπουργείο Υγείας είχε καταγράψει 143.969 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 4.259.644 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 (9/205 σε 24 ώρες), σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά την εκστρατεία ανοσοποίησης, μέχρι χθες είχαν λάβει πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 στην Ινδονησία 148 εκατ. πολίτες, πάνω από 104 εκατ. είχαν εμβολιαστεί πλήρως και κάπου 1,2 εκατ. είχαν λάβει αναμνηστική δόση. Σκοπός της εκστρατείας στην τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα της υφηλίου είναι να εμβολιαστούν κάπου 208 εκατ. πολίτες –το 80% του πληθυσμού–, για να επιτευχθεί συλλογική ανοσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ