today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Μ.Βορίδης: Το ΕΚΔΔΑ έχει μπει στον πυρήνα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας

Η αποτίμηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) σε συνεργασία με τρία εγνωσμένου κύρους εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, απασχόλησε επιμορφωτική ημερίδα του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του ΕΚΔΔΑ, στην οποία τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των προγραμμάτων που παρακολούθησαν σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) στην αντίστοιχη γαλλική σχολή École Nationale d’ Administration – ΕΝΑ («Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου Τομέα: Εισαγωγή Καινοτομιών στη Δημόσια Διοίκηση και στην Εξυπηρέτηση του Πολίτη») και στα πανεπιστήμια INSEAD Business School («The Leadership Transition») και του Χάρβαρντ («Digital Transformation in Government: Innovating Public Policy & Service»).

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Βορίδης μίλησε θετικά για την εμβάθυνση της πολύχρονης συνεργασίας του ΕΚΔΔΑ με την ΕΝΑ και την έναρξη της συνεργασίας με τα δύο κορυφαία πανεπιστήμια και τόνισε τη σπουδαιότητα «να έχουμε δικούς μας ανθρώπους από τη δημόσια διοίκηση που αποκτούν γνώσεις και έχουν τη δυνατότητα πια αυτό να το μεταφέρουν περαιτέρω και να αποτελέσουν πυλώνες για την ανάπτυξη προγραμμάτων που θα απευθύνονται στοχευμένα στη δημόσια διοίκηση αναβαθμίζοντας το επίπεδό της. Πρόσθεσε ότι κατά μία έννοια η εξωστρέφεια αυτή του ΕΚΔΔΑ «ίσως σπάει και ένα ταμπού που το ήθελε να κάνει μια δουλειά τρέχουσα, αυτά τα οποία ήταν συνηθισμένα και ενταγμένα σε μια καθημερινότητα της δημόσιας διοίκησης».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές στον εισαγωγικό διαγωνισμό της ΕΣΔΔΑ, με αποτέλεσμα να γίνουν οι εξετάσεις πιο απαιτητικές, καθώς και στη συνεργασία με τη Microsoft για εκπαιδεύσεις δημοσίων υπαλλήλων στις ψηφιακές δεξιότητες, για τις οποίες είπε ότι έχουν αρχίσει και παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

«Το ΕΚΔΔΑ με μία σειρά από τέτοιες δράσεις και αλλαγές έχει μπει στον πυρήνα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στη δημόσια διοίκηση που κάνει συνολικά η κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Βορίδης, ο οποίος καταλήγοντας σημείωσε: «Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε, οι φιλοδοξίες μας δεν σταματούν εδώ».

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, επισήμανε από την πλευρά του την ανάγκη συστηματικής εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. «Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, ειδικά στον δημόσιο τομέα είναι απολύτως αναγκαία, καθότι έχουμε σημαντική τεχνολογική επιτάχυνση και σειρά μεγάλων αλλαγών, από την διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι τη διαχείριση όλων των τεχνολογικών συστημάτων που έρχονται και στα οποία στελέχη του Δημοσίου, θα πρέπει να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο για να μπορέσουν και να τα διαχειριστούν και να τα σχεδιάσουν στην πορεία», συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Τέλος, η πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ Παρασκευή Δραμαλιώτη προανήγγειλε την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων, με έμφαση στην καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, καθώς και προγράμματος εκπαίδευσης των πρώτων στελεχών του νεοσύστατου κλάδου «Επιτελικών Στελεχών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ