Σ.Σακοράφα: Ένας ακόμα προϋπολογισμός για την ολιγαρχία

Ο προϋπολογισμός υπηρετεί με συνέπεια τα σενάρια της εξάρτησης, ανέφερε κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. «Είναι ένας ακόμα προϋπολογισμός για τους λίγους, για την ολιγαρχία, που δεν επενδύει τίποτα αλλά με τον τίτλο του επενδυτή λυμαίνεται την οικονομία της χώρας. Μια ολιγαρχία, που χάρη στο κράτος, εξασφαλίζει κέρδη σε βάθος δεκαετιών, και μάλιστα χωρίς κανένα απολύτως επιχειρηματικό ρίσκο ή κίνδυνο. Αυτοί είναι και οι συνομιλητές και οι εντολείς σας», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα.

«Κάτω από τους αριθμούς θέλετε να κρύψετε την αμείλικτη πραγματικότητα που ζουν όλοι οι Έλληνες -ή μάλλον, για την ακρίβεια, οι συντριπτικά περισσότεροι. Βρισκόμαστε ήδη στον δωδέκατο χρόνο από το 2010. Η κοινωνία ζει τη μνημονιακή πραγματικότητα, χωρίς διέξοδο.

Καμία κυβέρνηση δεν έχει, βέβαια, τολμήσει να παρουσιάσει έναν πραγματικό απολογισμό αυτής της περιόδου», είπε η Σοφία Σακοράφα και πρόσθεσε:

«Στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας την καταστρέφετε με αμείλικτη συνέπεια.

Κυβερνήσεις που διαδέχονται η μία την άλλη με το αφήγημα ότι θα ήθελαν να κάνουν πολλά, αλλά ή δεν μπορούν ή δεν τους αφήνουν…

Αλλά, ξέχασα: άλλος φταίει για την καταστροφή της χώρας!

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση.

Για όλα φταίει αυτός!

Προς Θεού! Καμιά από τις κυβερνήσεις που πέρασαν.

Και κάνατε κάθε πιθανό συνδυασμό κυβερνητικών συνεργασιών.

Ακόμα και τραπεζίτες πρωθυπουργούς επιστρατεύσατε για τη σωτηρία της πατρίδας!

Και ποιο είναι το αποτέλεσμα;

Από που ξεκινήσαμε και που βρισκόμαστε;

Πόσο ήταν το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος το 2010 και πόσο είναι σήμερα.

Αυτό δεν υποτίθεται ότι ήταν το πρόβλημα;

Εεε, το λύσατε…

Στην πραγματικότητα σχεδόν διπλασιάσατε το δημόσιο χρέος και τριπλασιάσατε το ιδιωτικό».

Αναφερόμενη στη φορολογία και όλα όσα ισχυρίζεται το οικονομικό επιτελείο για φοροελαφρύνσεις, η Σοφία Σακοράφα είπε ότι στην πραγματικότητα κανένας από τους δήθεν προσωρινούς και βραχυπρόθεσμους φόρους των μνημονίων δεν έχει αρθεί. «ΕΝΦΙΑ, ενοίκιο στο σπίτι μου ακόμα κι αν δεν μου ανήκει. Προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος, οριζόντια φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Φόροι στα καύσιμα που ακόμα και στη σημερινή κατάσταση, αρνείστε να τους μειώσετε. Ο Έλληνας για κίνηση και για θέρμανση πληρώνει “και καύσιμα”. Αλλά κυρίως, όμως, πληρώνει φόρους!», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ λένε ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα δουλεύει με ελαστικές μορφές απασχόλησης, με μειωμένο ωράριο, και μισθό 345 ευρώ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, σημειώνοντας ότι τα νοικοκυριά, αν είναι τυχερά, έχουν ένα ετήσιο εισόδημα της τάξης των 10 ή 12 χιλιάδων ευρώ το χρόνο.

Αυτό σημαίνει 800 με 1.000 ευρώ το μήνα. «Αν κάνετε τις διαιρέσεις, μια 4μελής οικογένεια είναι υποχρεωμένη να επιβιώσει με 7 έως 8 περίπου ευρώ την ημέρα, για κάθε άτομο.

Η πολιτική σας θέλει να εκπαιδεύσει την κοινωνία στη νοοτροπία του ελάχιστου.

Να είσαι ευχαριστημένος αν βρεις δουλειά με 300 ευρώ το μήνα.

Να είσαι ευχαριστημένος που διαλύουμε το ΕΣΥ, γιατί δεν χρειάζονται πολυτέλειες.

Και αν θέλεις πολυτέλεια, δηλαδή περίθαλψη, υπάρχουν και τα ιδιωτικά», ανέφερε επίσης και πρόσθεσε:

«Να είσαι ευχαριστημένος που αυξάνουμε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη στα σχολεία, εν μέσω πανδημίας, και συγχωνεύουμε και τμήματα.

Να είσαι ευχαριστημένος που διαθέτουμε μέσα μαζικής μεταφοράς για τους πληβείους… δεν υπάρχουν μελέτες ότι ο συνωστισμός ενισχύει τη διασπορά του ιού.

Να είσαι ευχαριστημένος που πεθαίνεις εκτός ΜΕΘ, γιατί έχεις και εκεί όση φροντίδα μπορούμε να προσφέρουμε σε έναν πληβείο. Μην παραπονιέσαι…

Να είσαι ευχαριστημένος στην Εύβοια! Τέσσερις μήνες εγκατάλειψης, αδράνειας, εμπαιγμού και κοροϊδίας, στους οποίους το μόνο που προσπάθησε να κάνει η κυβέρνηση, είναι οι “μαύρες μπίζνες” πάνω στα αποκαΐδια της περιοχής για τους φίλους της, τους ολιγάρχες.

Δεν έχει τέλος αυτός ο κατάλογος. Όλα, το περιβάλλον, η Υγεία, η Παιδεία, τα πάντα είναι απλώς, για σας, οικόπεδα συμφερόντων και συναλλαγών».