today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Γερμανία: Αποφασιστική δράση κατά της πανδημίας υποσχέθηκε ο νέος Καγκελάριος

Τη δέσμευση της κυβέρνησής του να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εξέφρασε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στη σημερινή, πρώτη επίσημη ομιλία του στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ενόψει της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Τόνισε δε ότι «η επιτυχία της Ευρώπης είναι το σημαντικότερο εθνικό μέλημα» της Γερμανίας.

«Ναι, η κατάσταση θα βελτιωθεί. Ναι, θα πολεμήσουμε αυτή την πανδημία με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ναι, θα κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα», τόνισε ο κ. Σολτς και επανέλαβε τον στόχο για 30 εκατομμύρια εμβολιασμούς έως το τέλος του έτους, ενώ εξέφρασε «έλλειψη κατανόησης» για όσους αποφεύγουν να εμβολιαστούν παρότι δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη. «Η αλήθεια για το κορονοϊό στη Γερμανία είναι ότι σήμερα, 15 Δεκεμβρίου 2021, θα μπορούσαν όλοι οι ενήλικες να είχαν ήδη εμβολιαστεί τουλάχιστον δύο φορές και όλοι οι ευπαθείς να είχαν προχωρήσει και στον ενισχυτικό εμβολιασμό», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα εξτρεμιστικά κινήματα κατά του εμβολιασμού και των μέτρων περιορισμού, αλλά και στις απειλές προς τον Πρωθυπουργό της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ και την υπουργό Υγείας Πέτρα Κέπινγκ, ο Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μεν τη συζήτηση με όλους, καθώς «η δημοκρατία μας είναι μια αμυντική δημοκρατία», αλλά «όσοι παρήλασαν με δάδες και προσπάθησαν να εκφοβίσουν με βία και απειλές θανάτου, θα αντιμετωπιστούν με κάθε μέσο του συνταγματικού κράτους μας».

Κατά τη σημερινή του εμφάνιση ο νέος Καγκελάριος αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην προκάτοχό του ‘Αγγγελα Μέρκελ, τιμώντας την «για τις υπηρεσίες της» στη Γερμανία τα τελευταία 16 χρόνια, αλλά και για την «ομαλή αλλαγή» κυβέρνησης. «Ευχαριστώ Δρ Μέρκελ. Η αθόρυβη αλλαγή εξουσίας στο Βερολίνο έγινε δεκτή παγκοσμίως με μεγάλο θαυμασμό και σεβασμό», δήλωσε.

Η νέα κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Σολτς, θα είναι «κυβέρνηση προόδου» στα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά θέματα. «Έχουμε πίσω μας 250 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η ευημερία μας στηρίχτηκε στον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τώρα έχουμε μπροστά μας 23 χρόνια, στα οποία θα πρέπει να βγούμε από τα ορυκτά καύσιμα», επισήμανε και εξήγησε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε νέα ασφάλεια μέσω αυτής της μετάβασης, αλλά και ασφάλεια για την ίδια τη μετάβαση». Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι «έχουμε μπροστά μας τη μεγαλύτερη αναμόρφωση της βιομηχανίας και της οικονομίας μας των τελευταίων τουλάχιστον εκατό ετών».

Ενόψει αυτών των αλλαγών, ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Καγκελάριος ζήτησε «περισσότερο σεβασμό», όπως είχε κάνει και κατά την προεκλογική περίοδο. Κατευθυντήρια γραμμή μου είναι, δήλωσε, «μια κοινωνία σεβασμού». Είναι σημαντικό οι άνθρωποι στη χώρα «να αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλον ως ίσο, παρά τις διαφορές τους», πρόσθεσε και ανέφερε ενδεικτικά τους ταμίες, τους νοσηλευτές, τους μεταφορείς, οι οποίοι «αξίζουν τον ίδιο σεβασμό με όσους επιδιώκουν ακαδημαϊκή ή καλλιτεχνική καριέρα».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική της νέας κυβέρνησης, ο Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τη Γαλλία. «Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα αναλάβει καμμία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία χωρίς στενή συνεργασία και συνεννόηση με τους γάλλους φίλους μας. Η επιτυχία της Ευρώπης είναι το σημαντικότερο εθνικό μας μέλημα», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ