today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Συνιστά στη Ρωσία επείγουσες αλλαγές στη νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκρινε σήμερα Τρίτη ότι η Ρωσία δεν έχει κάνει αρκετά για να περιορίσει την ενδοοικογενειακή βία και την υποχρεώνει να καταβάλει σημαντική αποζημίωση σε τέσσερις γυναίκες που έπεσαν θύματα βίαιων επιθέσεων.

Η Μαργαρίτα Γκρατσόβα, ο σύζυγος της οποίας την είχε απαγάγει, την πήγε σε δασική περιοχή όπου της έκοψε τους καρπούς και των δύο χεριών το 2017, ενώ η αστυνομία αγνόησε τις επανειλημμένες καταγγελίες της για την βάναυση συμπεριφορά του, θα λάβει αποζημίωση άνω των 370.000 ευρώ.

Η Ιρίνα Πετρακόβα υπήρξε επανειλημμένα θύμα ξυλοδαρμών και βιασμών εκ μέρους του συζύγου της, ο οποίος όταν παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κοινωνικής εργασίας, αλλά εν συνεχεία ακύρωσε την ποινή.

Η Γιελένα Γκέρσμαν υφίστατο συστηματικά ξυλοδαρμούς από τον σύζυγό της, εναντίον του οποίου δεν ασκήθηκε δίωξη. Μετά το διαζύγιό τους, ο πρώην σύζυγός της απήγαγε την κορούλα τους, την οποία η Γκέρσμαν κατάφερε να πάρει πίσω με δικαστική απόφαση.

Η Νατάλια Τουνίκοβα, δεχόταν διαρκώς απειλές από τον σύζυγό της ότι θα την πετάξει από τον 16ο όροφο, ενώ την κακοποιούσε συστηματικά. Κατά την διάρκεια μιας κατά συρροή κακοποίησης της από τον σύζυγό της, εκείνη τον μαχαίρωσε. Εναντίον της ασκήθηκε ποινική δίωξη με την κατηγορία της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, ενώ εν συνεχεία κατηγορήθηκε ότι υπερέβη τα όρια της αυτοάμυνας. Το δικαστήριο την υποχρέωσε να προσφέρει επί έξι μήνες κοινωφελή εργασία. Στην επέτειο της Νίκης αμνηστεύθηκε.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διαπίστωσε ειδικότερα ότι οι ρωσικές αρχές απέτυχαν να θεσπίσουν ένα νομικό πλαίσιο για την αποτελεσματική καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΔΑΔ.

Το δικαστήριο αναφέρει ότι συνέστησε «επείγουσες αλλαγές στην εγχώρια νομοθεσία και πρακτική για την αποτροπή παρόμοιων παραβιάσεων».

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα να σχολιάσει την απόφαση του ΕΔΑΔ.

Το 2017, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμο για την ελάφρυνση των ποινών που αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία, επικαλούμενος την ανάγκη να μειωθεί η κρατική ανάμειξη στην οικογενειακή ζωή, αλλά οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων το χαρακτήρισαν βήμα προς τα πίσω.

Στη Ρωσία, η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα, επειδή τα πρότυπα της ανδρικής συμπεριφοράς του “μάτσο” είναι βαθιά ριζωμένα και οι ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι οι νόμοι που προστατεύουν τις γυναίκες είναι ανεπαρκείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ