today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

G7: Ενωμένο μέτωπο έναντι της Μόσχας στο ζήτημα της Ουκρανίας

Το Ιράν έχει μια «τελευταία ευκαιρία» να διαπραγματευτεί σοβαρά για να σώσει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προειδοποίησε σήμερα η Βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας στο τέλος της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών.

«Είναι η τελευταία ευκαιρία για να έρθει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια σοβαρή λύση σ’ αυτό το πρόβλημα», υπογράμμισε η υπουργός, η χώρα της οποίας ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία της G7.

«Το Ιράν έχει ακόμη χρόνο να έρθει και να δεχθεί αυτή τη συμφωνία», όμως «είναι η τελευταία ευκαιρία», επέμεινε καλώντας την Τεχεράνη να έρθει «με μια σοβαρή πρόταση».

«Έχει ζωτική σημασία να το πράξει» επειδή «δεν θα αφήσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», τόνισε ακόμη η Λιζ Τρας σε συνέντευξη Τύπου στο Λίβερπουλ, στη βόρεια Αγγλία.

Σύμφωνα με την Λιζ Τρας, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 παρουσίασαν επίσης ένα ενωμένο μέτωπο έναντι της Μόσχας, την οποία οι Δυτικοί κατηγορούν εδώ και μερικές εβδομάδες ότι προετοιμάζει ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία, παρά τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τη Βρετανή υπουργό, η σύνοδος του Λίβερπουλ έδειξε «την πολύ ενωμένη φωνή των χωρών της G7, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ και είναι πολύ σαφείς» όσον αφορά το γεγονός «ότι θα υπάρξουν μαζικές συνέπειες για τη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία».

Η απειλή για κυρώσεις άνευ προηγουμένου διατυπώθηκε τις τελευταίες ημέρες από την Ουάσινγκτον και ιδιαίτερα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνομίλησε με το ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ