today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Χ.Ακάρ: Η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στα καλοπροαίρετα αιτήματα μας για διάλογο

Στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ελλάδα και την Κύπρο αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, λέγοντας πως στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία βιώνει προβλήματα που προκαλούνται από αιτήματα με επεκτατική προσέγγιση που είναι αντίθετα προς στο διεθνές δίκαιο και  τα οποία περιλαμβάνουν απόπειρες να συσταθούν δήθεν συμμαχίες και εξοπλισμοί καθώς και επιθετικές δηλώσεις και ενέργειες.

“Η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στα καλοπροαίρετα αιτήματα μας για διάλογο. Κάθε είδους απάντηση έχει δοθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας, για όλες τις παράνομες και άδικες ενέργειες της Ελλάδας οι οποίες παραβιάζουν ακόμη και τη Συνθήκη της Λοζάνης,  τόσο στο τραπέζι όσο και στο πεδίο”, ανέφερε ο κ. Ακάρ κατά την ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τον προϋπολογισμό του 2022.

Σχετικά με την Κύπρο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, είπε ότι δεν προέκυψε κανένα αποτέλεσμα από τις προτάσεις για λύση τον τελευταίο μισό αιώνα προσθέτοντας πως δυο ανεξάρτητα, κυρίαρχα και ισότιμα κράτη είναι η μοναδική λύση.

Ως αποτέλεσμα, στην Κύπρο, στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα και τα δικαιώματα και συμφέροντα των ΤΚ στην Κύπρο, στο Αιγαίο, και την ανατολική Μεσόγειο, είπε.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ σε σχέση με το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 τονίζοντας ότι δεν ελήφθη ως επιλογή, αλλά ως αναγκαιότητα, ενώ είπε ότι όλες οι προετοιμασίες για τη χρήση των S-400, εάν χρειαστεί, συνεχίζονται όπως είχε προγραμματιστεί.

Τέλος, αναφερόμενος στον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 ο κ. Ακάρ είπε ότι η προμήθεια μας για F-35 έχει αποκλειστεί με το πρόσχημα της αγοράς του συστήματος S-400 προσθέτοντας, ωστόσο, ότι συνεχίζονται οι επαφές με τους Αμερικανούς για να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα των F-35.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ