today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Α.Σκέρτσος για ΣΥΡΙΖΑ: το μοναδικό κόμμα εξουσίας στην Ευρώπη που έχει εργαλειοποιήσει την πανδημία

Τρία επιχειρήματα γιατί είναι «απολύτως προσχηματικές οι δήθεν ταξικές αναλύσεις» για το πρόστιμο των 100 ευρώ που θα επιβληθεί στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, παραθέτει στη συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Παράλληλα, εξαπολύει επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία λέγοντας ότι είναι «το μοναδικό κόμμα εξουσίας στην Ευρώπη που έχει εργαλειοποιήσει την πανδημία». «Αυτοί που ζητούν περισσότερη πειθώ είναι οι ίδιοι που έχουν στήσει εξεταστική επιτροπή για την αναγκαία καμπάνια ενημέρωσης που έγινε στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε άλλη χώρα» σημειώνει.

Αναλυτικά, ξεκινώντας από τον ισχυρισμό τής αντιπολίτευσης ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους ανθρώπους άνω των 60 ετών συνιστά παραδοχή αποτυχίας για την κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας τον αντικρούει λέγοντας πως «κανένα μέτρο που σώζει ζωές δεν μπορεί να παραπέμπει σε αποτυχία, αλλά μόνο σε ευθύνη και ενδιαφέρον». Για να προχωρήσει στη συνέχεια σε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «ως το μοναδικό κόμμα εξουσίας στην Ευρώπη που έχει εργαλειοποιήσει την πανδημία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει παντελώς την αξιοπιστία του». «Ασφαλές άνοιγμα τουρισμού, τηλεκπαίδευση, μάσκες, σελφ τεστ, υποχρεωτικότητα. Η λίστα των τυφλών “όχι” δεν έχει τέλος. Μόλις προχθές έφτασε στο σημείο να καταψηφίσει τις κυρώσεις σε γονείς αρνητές που στερούν τη μόρφωση από τα παιδιά τους. Ύστερα από όλα αυτά, δυστυχώς, δεν έχει πια και τόση σημασία τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε εμπεδώσει ότι είναι απέναντι σε όλα», σημειώνει με έμφαση ο Α. Σκέρτσος, ενώ χαρακτηρίζει «απολύτως προσχηματικές» τις «δήθεν ταξικές αναλύσεις» περί προστίμων, και τούτο για τρεις λόγους, όπως επιχειρηματολογεί αμέσως μετά:

«Πρώτον, τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σημειώνονται στις φτωχότερες περιοχές και δήμους της χώρας, δηλαδή οι εύποροι έχουν εμβολιαστεί σε μεγαλύτερα ποσοστά από τους οικονομικά ασθενέστερους. Δεύτερον, διότι η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχει μηνιαίο εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ. Και τρίτον, διότι δεν άκουσα έως πρότινος κάποιον να χαρακτηρίζει μη αναλογικό το τριπλάσιο πρόστιμο των 300 ευρώ που επιβάλλεται εδώ και μήνες στις υπόλοιπες παραβάσεις μέτρων covid. Εκεί δεν τίθεται ζήτημα αναλογικότητας;», διερωτάται και συμπεραίνει: «Η κύρωση, συνεπώς, είναι εύλογη και αναλογική. Για να το πούμε απλά, με την υποχρεωτικότητα προστατεύουμε τη ζωή των ασθενέστερων, δυστυχώς έχοντας κάποιους μόνο “κατ’ επάγγελμα” προστάτες τους απέναντι».

Ταυτοχρόνως ο υπουργός Επικρατείας απαντά και σε άλλες επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση: «Αυτοί που ζητούν περισσότερη πειθώ είναι οι ίδιοι που έχουν στήσει εξεταστική επιτροπή για την αναγκαία καμπάνια ενημέρωσης που έγινε στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε άλλη χώρα. Είναι οι ίδιοι που μιλούν για “προαιρετικές υποχρεωτικότητες”, όταν και ο 11χρονος γιος μου γνωρίζει πως κάθε περιορισμός είναι ατελής χωρίς κύρωση. Και, ταυτόχρονα, είναι οι ίδιοι που προτείνουν άλλες εναλλακτικές ποινές, που όμως είναι κοινωνικά βαρύτερες. Για παράδειγμα, κατ’ οίκον περιορισμό των ανεμβολίαστων και απαγόρευση εισόδου σε συγκοινωνίες και δημόσιες υπηρεσίες. Μέτρα που είναι πολύ πιο επαχθή για την προσωπικότητα, την επιβίωση και την ελευθερία του ατόμου, από την χρηματική κύρωση».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του βρίσκει την ευκαιρία να αναφέρει για τον εμβολιασμό στους άνω των 60, ότι «το συγκεκριμένο μέτρο ακριβώς επειδή είναι στοχευμένο και συνδεδεμένο με αυτοματοποιημένη κύρωση έχει ήδη αποδώσει: μέσα σε 8 ημέρες, τετραπλάσιοι πολίτες άνω των 60 ετών, για την ακρίβεια περισσότεροι από 85.000, έκλεισαν το ραντεβού τους και προστάτευσαν τη ζωή τους. Είναι, πλέον, η ομάδα με το μεγαλύτερο μερίδιο στα ημερήσια ραντεβού πρώτης δόσης. Και ελπίζω να συνεχίσει έτσι έως τις 15 Ιανουαρίου, ώστε να μη χρειαστεί να επιβληθεί κανένα πρόστιμο», είναι η ευχή που εκφράζει.

Κλείνοντας με τα θέματα της οικονομίας, ο Ά.Σκέρτσος εκτιμά ότι «η ανάκαμψη οφείλεται στη σημαντική αύξηση των επενδύσεων και πολύ λιγότερο στις κρατικές ενισχύσεις», ενώ ζητά να μην φτάσουμε στο σημείο «να απολογούμαστε και για το γεγονός ότι η Ελλάδα σημειώνει την τρίτη πιο δυναμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και υποδέχεται σημαντικές επενδύσεις». Επιπλέον, θέση της κυβέρνησης είναι ότι «έχουμε καταφέρει έως τώρα να έχουμε λιγότερες απώλειες στο πεδίο της υγείας και υψηλότερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα η Ελλάδα σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται ακόμη σε αρνητικό έδαφος ως προς την ανάταξη των οικονομιών τους, έχει ήδη υπερκαλύψει την πανδημική ύφεση προσθέτοντας +1,2% στο ΑΕΠ που είχαμε πριν την έλευσή της αλλά και 200.000 νέες θέσεις εργασίας».

Άλλωστε, συμπληρώνει στη συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας, «όσο για το αν το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης και μεταρρυθμίσεων ήταν σωστά στοχευμένο, η απάντηση ήρθε προχθές από τον φειδωλό Γερμανό υπουργό Οικονομικών που χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις και την ασκούμενη οικονομική μας πολιτική ως οδηγό για την ποιότητα και τη δυναμική τής ανάκαμψης που και η ίδια η Γερμανία θα ήθελε να έχει…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ