today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Guardian: Εντοπίστηκε μετάλλαξη της “Όμικρον” που δεν ανιχνεύεται από μοριακά τεστ

Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως εντόπισαν μια «κρυφή» έκδοση της μετάλλαξης Όμικρον η οποία δεν μπορεί να διακριθεί από τις άλλες στα μοριακά τεστ (PCR) που χρησιμοποιούνται, αναφέρει δημοσίευμα της Guardian.

«Υπάρχουν δύο γενεαλογίες εντός της Omicron, η BA.1 και η BA.2, που είναι αρκετά διαφοροποιημένες γενετικά», ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του University College του Λονδίνου προσθέτοντας ότι οι δύο γενεαλογίες μπορεί να συμπεριφέρονται διαφορετικά.

Oρισμένοι ερευνητές αποκαλούν τη νέα μετάλλαξη “stealth Omicron” επειδή δεν έχει τη διαγραφή που επιτρέπει στις δοκιμές PCR να την εντοπίσουν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η μετάλλαξη stealth έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με το τυπικό Omicron, αλλά στερείται μιας συγκεκριμένης γενετικής αλλαγής που επιτρέπει στις εργαστηριακές δοκιμές PCR να χρησιμοποιηθούν ως ένα πρόχειρο και έτοιμο μέσο για την επισήμανση πιθανών περιπτώσεων.

Η μετάλλαξη εξακολουθεί να ανιχνεύεται ως κορωνοϊός από όλα τα συνήθη τεστ και μπορεί να αναγνωριστεί ως η μετάλλαξη Omicron μέσω γονιδιωματικών τεστ, αλλά τα πιθανά κρούσματα δεν επισημαίνονται με τα συνήθη PCR τεστ που δίνουν ταχύτερα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν η νέα μορφή του Omicron θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως η τυπική παραλλαγή του Omicron, αλλά ότι η “κρυφή” έκδοση είναι γενετικά διακριτή και επομένως μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Η μετάλλαξη stealth εντοπίστηκε για πρώτη φορά μεταξύ των γονιδιωμάτων του ιού Covid που υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά, αλλά μπορεί να έχει ήδη εξαπλωθεί ευρύτερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ