today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Με τον Καρλ Νεχάμερ επικεφαλής η Αυστρία ελπίζει να επιστρέψει στη σταθερότητα

Ο Καρλ Νεχάμερ, πρώην υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, θα ορκιστεί σήμερα νέος καγκελάριος της χώρας με στόχο να τερματίσει την περίοδο της πολιτικής αναταραχής.

Ο 49χρονος Νεχάμερ θα ορκιστεί σήμερα στις 13:00 τοπική ώρα ενώπιον του προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν στο μέγαρο Χόφμπουργκ στη Βιέννη.

Θεωρούμενος από τους πολιτικούς αναλυτές ως «πιστός» προς το κόμμα του, το συντηρητικό OVP, ο Νεχάμερ ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητική θέση το 2020, όταν ο τότε καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς τον διόρισε υπουργό Εσωτερικών.

«Πρόκειται για μια επιλογή ισορροπίας», υπογράμμισε ο πολιτικός αναλυτής Πατρίκ Μορό, ειδικός σε θέματα Αυστρίας. Χωρίς να βρίσκεται πολύ κοντά του, «είναι πιστός στον Σεμπάστιαν Κουρτς», με τον οποίο συμφωνεί στη σκληρή γραμμή απέναντι στη μετανάστευση.

Όμως αντίθετα με τον πρώην καγκελάριο, ο οποίος ανήλθε με εντυπωσιακό και γρήγορο τρόπο στην ηγεσία του κόμματος, ο Νεχάμερ «εκπροσωπεί το παλιό OVP (…) και είναι μια προσωπικότητα ενωτική», συνέχισε ο Μορό.

Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτό το γεγονός αναμένεται να «διευκολύνει» το έργο και να «σταθεροποιήσει» τον κυβερνητικό συνασπισμό του OVP με τους Πράσινους.

Αυτή η απρόσμενη συνεργασία δοκιμάστηκε έντονα φέτος εξαιτίας των ιδεολογικών διαφορών των δύο κομμάτων, αλλά κυρίως λόγω των απανωτών δικαστικών περιπετειών.

 

Έξοδος από το lockdown

Ο Κουρτ κατηγορήθηκε πρώτη φορά τον Μάιο για ψευδή κατάθεση ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής και στη συνέχεια τον Οκτώβριο ενεπλάκη σε σκάνδαλο διαφθοράς που του κόστισε τη θέση του καγκελάριου.

Αφού αντικαταστάθηκε από τον Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, πρώην υπουργό Εξωτερικών, ο 35χρονος Κουρτς παρέμεινε στην προεδρία του OVP. Όμως τελικά την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική για να επικεντρωθεί στην οικογένειά του και σε νέες «επαγγελματικές προκλήσεις».

Για να εδραιώσει την εξουσία του και να γυρίσει σελίδα στην εποχή Κουρτς, ο Νεχάμερ έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό.

Ακόμη και πριν από το 2020 η πολιτική ζωή στην Αυστρία ήταν ταραχώδης, η χώρα των 8,9 εκατομμύριων κατοίκων έχει γνωρίσει πέντε καγκελάριους από το 2016.

Πρώτη αποστολή του Νεχάμερ θα είναι η έξοδος από το lockdown, που είναι προγραμματισμένη για το τέλος της εβδομάδας.

Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της covid-19, η Αυστρία ανακοίνωσε αρχικά lockdown για τους ανεμβολίαστους και στη συνέχεια γενικό: καταστήματα, εστιατόρια, πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι έχουν κλείσει, ενώ μόνο τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.

Εξάλλου ήταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ που ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της covid-19 από την 1η Φεβρουαρίου 2022.

Πρώην στρατιωτικός, ο Καρλ Νεχάμερ δεν δίστασε, όταν ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών, να προειδοποιήσει αυστηρά τους διαδηλωτές που βγαίνουν εδώ και τρεις εβδομάδες στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Εξάλλου θα πρέπει να φροντίσει για να ενισχύσει τη δημοτικότητα του OVP: μετά την παραίτηση του Κουρτς από την καγκελαρία, το κόμμα, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1987, έχασε την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις. Πλέον προηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες και ακολουθεί η άκρα δεξιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ