today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 11μήνου 2021

Οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία ανέκοψαν εφέτος την παράδοση που θέλει τις αγορές να κινούνται θετικά το μήνα Νοέμβριο, με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να καταγράφει τον προηγούμενο μήνα απώλειες 3,38%, μετά την άνοδο του Οκτωβρίου (+3,78%), απώλειες που περιόρισαν τα κέρδη του Γενικού Δείκτη από τις αρχές του έτους στο 7,26%.

Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου δέκα μετοχές κατέγραψαν άνοδο από 100% έως και 400%, με τη μετοχή της Intralot να αναδεικνύεται “πρωταθλήτρια” με κέρδη 409,60%.

Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε το Νοέμβριο κατά 2,6%, μετά από άνοδο 4,6% τον Οκτώβριο. Σε μηνιαία βάση ο S&P έχασε 0,8%, ο Dow Jones υποχώρησε 3,7%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε μικρά κέρδη 0,25%.

Η αβεβαιότητα που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον ίσως δημιουργήσει αυξημένες διακυμάνσεις, αλλά ενδεχομένως και χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Μερίδα των επενδυτικών οίκων θεωρούν την όποια υποχώρηση ως επενδυτική ευκαιρία για είσοδο στις αγορές. Η αναταραχή στην αγορά που προκλήθηκε από την εμφάνιση του στελέχους του ιού Όμικρον μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές την ευκαιρία να τοποθετηθούν για αναστροφή τάσης σύμφωνα με τη JP Morgan , ενώ και η Citigroup προτείνει αγορές σε αυτή τη διόρθωση με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο.

Οι αγορές είναι πιθανό να σημειώσουν αρκετή μεταβλητότητα τις επόμενες δύο εβδομάδες, με τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Όμικρον να είναι ο κύριος “μοχλός”, όπως επισημάνει η Eurobank Equities. Ωστόσο εκτιμά πως η όποια διόρθωση αποτελεί σημαντική επενδυτική ευκαιρία για το Χ.Α. καθώς οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι ελκυστικές και συνεχίζουν να αποτελούν ένα εντυπωσιακό story.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ