today-is-a-good-day
21 C
Athens

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν θα επιτρέψουμε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων

Την έντονη αντίδραση του Τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών προκάλεσε η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου να εγκρίνει την αδειοδότηση του Τεμαχίου 5, της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, αναφέρει σε ανακοίνωση πως η απόφαση κηρύχθηκε μονομερώς, αγνοώντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε ότι έκανε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ποιος είναι πραγματικά υπέρ της υποκίνησης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ένα τμήμα της λεγόμενης αδειοδοτημένης περιοχής παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη, αυτό το μονόπλευρο βήμα αγνοεί και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, των συνιδιοκτητών του Νησιού, αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να συμμετάσχει σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ