Τους πυλώνες που στοιχειοθετούν την προοδευτική διακυβέρνηση περιγράφει ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος στη συνέντευξη που παραχωρεί στο ThePresident, επιμένοντας στην ανάγκη επανασύνδεσης του κόμματος με την κοινωνία.
Ο κ. Γερουλάνος που υπηρέτησε με ευθιξία στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου επισημαίνει πως το ΚΙΝΑΛ ως προοδευτική δύναμη χρειάζεται «ηγεσία με προοπτική, που να έχει 4+1 απαραίτητα χαρακτηριστικά: Να έχει αξιοπιστία και συνέπεια λόγου-πράξεων, να έχει διοικητική εμπειρία, να έχει γνώση της αγοράς και του ιδιωτικού τομέα, και να έχει σαφές πολιτικό σχέδιο».
Ο κ. Γερουλάνος εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως μια ακόμα χρεοκοπία είναι προ των πυλών και ζητεί ουσιαστικές τομές «στον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Γερουλάνου στην Αγγελική Λάζου:
Κύριε Γερουλάνο είστε υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ή του ΠΑΣΟΚ;
Όλοι είμαστε υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, που είναι ο φορέας στον οποίο υπάγεται το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα στο οποίο είμαι πιστός από τη μέρα που γράφηκα μέχρι σήμερα. Ωστόσο, πάγια θέση μου είναι πως τα κόμματα δεν αλλάζουν όνομα επειδή πιστεύουν ότι έτσι θα αλλάξουν σελίδα, χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητη πολιτική διεργασία. Όταν όλοι υπέγραφαν για να αλλάξουμε, εγώ υπερασπίστηκα τα σύμβολα και το όνομα του ΠΑΣΟΚ, και τότε ήμουν ο μόνος. Όμως, σήμερα πιστεύω ότι αυτό που χρειάζεται ο χώρος μας είναι πρώτα να μεταφράσουμε τις αρχές του ΠΑΣΟΚ που το έκαναν να εκφράζει διαχρονικά τους Έλληνες της δημιουργίας, που ονειρεύονται να πατήσουν στα πόδια τους, σε σύγχρονες ιδέες και προτάσεις. Ο κόσμος μας αλλάζει με τεράστιες ταχύτητες και οφείλουμε να παραμείνουμε σύγχρονοι. Να αλλάξουμε το καταστατικό μας για να γίνουμε ακόμη πιο ανοιχτοί στην κοινωνία. Είναι χρέος μας να συμπεριλάβουμε με επάρκεια τους προοδευτικούς πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν,να οργώσουμε την Ελλάδα και να ενεργοποιήσουμε ξανά τα αδρανοποιημένα στελέχη μας, τον κόσμο που περιμένει από μας λύσεις στα προβλήματα που βασανίζουν την κοινωνία. Αφού τα κάνουμε όλα αυτά, ας συζητήσουμε και για το όνομα.
Η ανακοίνωση των πολλαπλών ονομάτων για την ηγεσία ενός μικρού σε εκλογικά ποσοστά κόμματος, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη και σημαντικό ενδιαφέρον, μπορείτε να μας εξηγήσετε την ανάγκη σας να διεκδικήσετε την ηγεσία;
Θεωρώ εξαιρετικά ευνοϊκό για το χώρο μας τον πλουραλισμό των υποψηφίων, ειδικά όταν μιλάμε για άξια στελέχη που έχουν να προσφέρουν στο διάλογο, αν και είναι εξαιρετικά λυπηρό το ότι δεν υπάρχει γυναίκα συνυποψήφιος. Για τη χώρα μας, είναι μία κομβική στιγμή. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα χρεοκοπία, εάν δεν αντιληφθούμε ότι πρέπει να κάνουμε ουσιαστικές τομές στον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα. Αυτή τη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα αναλύω στο σχέδιο το οποίο εκπροσωπεί η υποψηφιότητά μου, το σχέδιο Αναγέννηση.
Η εσωκομματική εκλογική διαδικασία αποτελεί για εσάς το όχημα να ακουστούν οι θέσεις των πολιτικών στελεχών για το αύριο του κόμματος ή ευκαιρία για ξεκαθάρισμα των λαθών του παρελθόντος;
Εάν μας ενδιαφέρει το μέλλον της παράταξης αλλά και της χώρας, τότε η εκλογική διαδικασία θα πρέπει να είναι όχημα για να ακουστούν θέσεις για το αύριο. Το διακύβευμα, όπως ανέφερα και πιο πάνω, είναι μεγάλο. Από το παρελθόν πρέπει να μαθαίνουμε, αλλά δε μπορούμε να μένουμε εκεί. Προσωπικά, σε αυτή την εκλογική διαδικασία συζητάω μόνο για τις θέσεις, καθώς το σχέδιο που παρουσιάζω είναι ολοκληρωμένο και το επεξεργάζομαι χρόνια με ικανούς συνεργάτες και φορείς της κοινωνίας. Πρόκειται για την αποσυγκέντρωση της εξουσίας, από τους λίγους στους πολλούς, ως προϋπόθεση για την δίκαιη ανακατανομή του πλούτου και τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης. Αντί να μαζεύονται η εξουσία και οι πόροι σε κλειστά κέντρα, χωρίς να διαχέονται ποτέ στις τοπικές κοινωνίες, να δημιουργήσουμε περιφερειακά προγράμματα τα οποία με διαφάνεια και λογοδοσία θα ευνοήσουν τις συνεργασίες φορέων όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι κοντά στα προβλήματα της κάθε περιοχής, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, οι συνεταιρισμοί. Από τις συνεργασίες αυτές θα προκύψουν ευκαιρίες και θα παραχθεί πλούτος ο οποίος θα μείνει στις τοπικές κοινωνίες και θα επιτρέψει στους Έλληνες να δημιουργήσουν και να οικοδομήσουν το αύριο έχοντας τα εργαλεία για να το πράξουν με ασφάλεια.
Ήσασταν ο υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου που υποδείξατε στην πράξη την έννοια της ευθιξίας μετά την παραίτηση σας, σήμερα μέσω της εσωκομματικής διαδικασίας θα λέγατε πως είστε όλοι συνοδοιπόροι ή αντίπαλοι;
Θυμάμαι μάλιστα χαρακτηριστικά πως τότε, πρώτη είδηση στα μέσα έπαιζε η παραίτηση, και δεύτερη η κλοπή στην Ολυμπία. Κι αυτό γιατί στην ελληνική πολιτική παράδοση, ο κόσμος δυστυχώς δεν έχει συνηθίσει να ακούει για υπουργούς που αναλαμβάνουν την ευθύνη τους και παραιτούνται. Κατά τα λοιπά, σέβομαι και τιμώ τον Γιώργο Παπανδρέου και οπωσδήποτε δεν αντιμετωπίζω κανέναν συνυποψήφιο ως αντίπαλο. Κοινός μας αντίπαλος είναι μόνο τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Ποια θεωρείτε ότι είναι η ατζέντα της επόμενης ημέρας για τη χώρα ; γιατί η αλήθεια είναι πως ο διάλογος εξαντλείται στις μετεκλογικές συνεργασίες και θα σας παρακαλούσα να μας προσδιορίστε τον όρο προοδευτική κυβέρνηση.
Προοδευτική είναι μία διακυβέρνηση που διασφαλίζει σε όλα τα μέλη της κοινωνίας
ατομικά και συλλογικά, έξι δικαιώματα που μας επιτρέπουν να μεγιστοποιήσουμε την αξία μας: Το δικαίωμά μας να είμαστε ίσοι απέναντι στους νόμους και το κράτος. Το δικαίωμα να συμμετέχουμε και να συνδιαμορφώνουμε το μέλλον μας. Το δικαίωμα να ολοκληρωνόμαστε σαν Άνθρωποι μέσα από την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Το δικαίωμα να δημιουργούμε πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό πλούτο. Το δικαίωμα να προγραμματίζουμε το μέλλον μας με ασφάλεια. Και το δικαίωμα να εκπροσωπούμαστε αποτελεσματικά εκεί που παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς. Τα έξι δικαιώματα δεν ιεραρχούνται, αλλά λειτουργούν συνδετικά για να δημιουργήσουν μια ευνομούμενη κοινωνία. Αυτή θεωρώ ότι πρέπει να είναι και η ατζέντα της επόμενης μέρας για τη χώρα μας, αλλά και στρατηγική επιδίωξη της πολιτικής του χώρου μας.
Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που θα επαναφέρουν το ΚΙΝΑΛ σε τροχιά εξουσίας;
Η παράταξή μας πρέπει να συνδεθεί ξανά με τους ανθρώπους που πάντα αποτελούσαν την κινητήρια δύναμη της χώρας μας, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν χτυπηθεί από τις κρίσεις και τις λάθος πολιτικές. Είναι οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Οι άνθρωποι της δημιουργίας, οι νέοι επιστήμονες, οι αγρότες, τα παιδιά που έρχονται από οικογένειες με κόκκινα δάνεια και θέλουν να ορθοποδήσουν, οι ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια έχουν μπει άδικα στο στόχαστρο όλων των κομμάτων και των οικονομικών φορέων. Για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε ηγεσία με προοπτική, που να έχει 4+1 απαραίτητα χαρακτηριστικά: Να έχει αξιοπιστία και συνέπεια λόγου-πράξεων, να έχει διοικητική εμπειρία, να έχει γνώση της αγοράς και του ιδιωτικού τομέα, και να έχει σαφές πολιτικό σχέδιο. Αυτά φέρνει η υποψηφιότητά μου.
Δεν μπορώ να αποφύγω το ερώτημα σε ποιο κομμάτι της κοινωνίας απευθύνεστε με δεδομένο ότι, δεκάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ενταχθεί στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, πέρνωντας μαζί τους και ψηφοφόρους του κόμματος, πως θα πείσετε αυτούς τους πολίτες να επιστρέψουν όταν με την ψήφο τους έχουν αποδεχτεί τη μία ή την άλλη πρόταση διακυβέρνησης;
Κυρία Λάζου, από τις εκλογές του 2009 μέχρι τις εκλογές του 2019 οι εθνικές κάλπες έχασαν 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Άνθρωποι που συναντώ καθημερινά σε όλη την Ελλάδα, ενδιαφέρονται για τον τόπο τους και συμμετέχουν τοπικά ή θεματικά αλλά δηλώνουν απογοητευμένοι από την κεντρική πολιτική σκηνή, διότι πιστεύουν ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Παράλληλα, με τις κακές πολιτικές επιλογές των τελευταίων κυβερνήσεων, με την προσήλωση των δύο κομμάτων στο συντηρητισμό και στις ιδεοληψίες, ακόμη και άνθρωποι που έκαναν τη μία ή την άλλη επιλογή νιώθουν ότι στην ουσία δεν εκπροσωπούνται, ότι τα κόμματα δεν υπερασπίζονται το συμφέρον τους αλλά μάχονται για να μην χάσουν οι πολιτικοί που τα απαρτίζουν τα προνόμια που τους δίνει η εξουσία. Αυτό είναι μία τεράστια χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος, και είναι χρέος μας να απευθυνθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους εμπνεύσουμε την εμπιστοσύνη να συμμετάσχουν ξανά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με σαφές σχέδιο για την επόμενη μέρα, και ένα τέτοιο σχέδιο εκπροσωπεί η υποψηφιότητά μου.
Θεωρείτε τη συμμετοχή των προσώπων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ως ανιδιοτελή ή ιδιοτελή διαδικασία;
Δεν μπορώ να απαντήσω εκ μέρους των άλλων υποψηφίων, θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους. Προσωπικά δεν ζω από την πολιτική, ζω για την πολιτική. Όπως γνωρίζετε, είμαι ιδιοκτήτης μίας επικερδούς επιχείρησης, που μέσα από δυσκολίες κατάφερα να σώσω από την χρεοκοπία όταν την ανέλαβα μαζί με τη σύζυγο μου πριν χρόνια χωρίς να απολυθεί κανείς. Πάντα όμως συμμετείχα στα κοινά, είτε υπό το πρίσμα της κοινωνίας των πολιτών και αναρίθμητων δράσεων που προκύπτουν από αυτό τον τομέα, είτε συμμετέχοντας σε δημοκρατικές διαδικασίες. Για μένα η πολιτική είναι διάθεση προσφοράς και ύπαρξη οράματος, από εκεί ξεκινά και εκεί θα έπρεπε να τελειώνει.
Η επομένη των εκλογών το ΚΙΝΑΛ θα το βρει ενωμένο ή διασπασμένο; και σας ρωτώ γιατί εάν τα προγράμματα σας δεν συμπίπτουν πως θα μπορέσετε να συνεργαστείτε στην όποια κατεύθυνση επικροτήσει το εκλογικό σώμα;
Με τους συνυποψηφίους μου ξεκινάμε από τις ίδιες αρχές και αξίες. Οι όποιες διαφωνίες είναι καλοδεχούμενες και αφορμή για γόνιμο διάλογο, εάν προηγουμένως έχουμε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για αυτόν, δηλαδή ανοιχτές διαδικασίες και σαφές σχέδιο για τα φλέγοντα ζητήματα πίσω από το οποίο θα στοιχηθούμε για την επόμενη μέρα. Σε ό,τι με αφορά, δεν έφυγα ποτέ από το κόμμα μου από τη στιγμή που γράφτηκα μέχρι και σήμερα.