today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Πρέσβης Ισραήλ για τριμερή: Καθιέρωση των σχέσεων και χάραξη της δυναμικής για το μέλλον 

Το πόσο σημαντική είναι η τριμερής Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου η οποία θα διεξαχθεί την επόμενη Τετάρτη στη Ιερουσαλήμ υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων, στην οποία παραβρέθηκε και το ThePresident. Τόνισε πως θα είναι η ευκαιρία για τους ηγέτες των τριών χωρών, μετά την προηγούμενη τριμερή η οποία διεξάγει στην Αθήνα το 2020, να συναντηθούν και να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους και να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Ισραηλινός πρέσβης υπογράμμισε πως πρόκειται για μια συνάντηση η οποία γίνεται σε ιδιαίτερες συνθήκες καθώς η έξαρση της πανδημίας και η εμφάνιση της μετάλλαξης “Όμικρον” δυσκολεύουν την κατάσταση. Το Ισραήλ βρίσκεται σε ένα καθεστώς «απομόνωσης» λόγω του κορωνοϊού και η τριμερής αποτελεί τη μόνη εξαίρεση με απόφαση του Πρωθυπουργού και αποτελεί ένδειξη του πόσο σημαντική την θεωρεί.

Κατά τη διάρκεια της τριμερής οι συναντήσεις θα είναι μικρής διάρκειας και θα συμπεριλάβει και διμερείς συναντήσεις μεταξύ του Ισραηλινού Προέδρου και των ηγετών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στο επίκεντρο της ατζέντας αναμένεται να βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις και οι προκλήσεις στην περιοχή και οι τρόποι αντιμετώπισης τους με έμφαση στην άμυνα και στην ασφάλεια. Σημαντική θέση στις συζητήσεις θα έχουν τα ενεργειακά θέματα, όπου η Αίγυπτος έχει σημαντικό ρόλο, οι στρατιωτικές συνεργασίες και αμυντικά θέματα μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας. Ο κ. Αμράνι υπογράμμισε πως η τριμερής πρέπει να δώσει έμφαση στην ουσία με μια συγκεκριμένη ατζέντα η οποία μέσα από τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων θα φέρει απτά αποτελέσματα σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, ενώ θα θέσει τη βάση για εύρεση λύσεων σε μελλοντικές προκλήσεις.

Ο κ. Αμράνι υπογράμμισε πως το πιο συναρπαστικό θα είναι ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων μεταξύ των ηγετών μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στο Ισραήλ και την νέα ατζέντα σε τομείς όπως ο προϋπολογισμός, η υγεία με επίκεντρο την πανδημία.

Η τριμερής σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρέσβη στην Ελλάδα αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για να συζητηθεί μια γκάμα από νέα θέματα και να προσδιοριστούν νέοι στόχοι ώστε να διευρυνθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, όπως για παράδειγμα την κλιματική αλλαγή ή την ασφάλεια τροφίμων.

Ο κ. Αμράνι τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό διπλωματικό παίκτη στην περιοχή σε πολλούς τομείς.

Ο Ισραηλινός πρέσβης δήλωσε πως είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της τριμερούς να υπάρξει σύσφιξη και ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου ώστε να περάσουν σε ένα ανώτερο επίπεδο στο μέλλον.

Είναι επίσης σημαντικό να υπάρξει ένα σχέδιο για τις μελλοντικές επαφές με άλλους παίκτες της ευρύτερης περιοχής καθώς όπως υπογράμμισε ο κ. Αμράνι όπου υπάρχουν ευκαιρίες υπάρχουν και λύσεις και έφερε το παράδειγμα της Αιγύπτου και της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα.

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο Ισραηλινός πρέσβης είπε πως παρατηρείται μια προσπάθεια από την Άγκυρα να βελτιώσει τις σχέσεις της με πολλές χώρες, υπογράμμισε ωστόσο πως τα λόγια πρέπει να τα ακολουθήσουν έμπρακτες πράξεις. Το Ισραήλ είχε καλή σχέση με την Τουρκία στο παρέλθουν αλλά για να γίνει μια επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων επιβάλλεται η Άγκυρα να αλλάξει την συμπεριφορά της και να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με οργανώσεις όπως η Ισλαμική Αδελφότητα. Ο κ. Αμράνι υπογράμμισε πως η καλυτέρευση των σχέσεων εξαρτάται από την Τουρκία και όχι το Ισραήλ προσθέτοντας πως η σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο δεν πρόκειται να επηρεαστεί καθώς είναι πολύ ισχυρή. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που χτυπάει την Τουρκία ο Πρέσβης του Ισραήλ εκτιμά πως δεν θα φέρει αξιοσημείωτες αλλαγές στην πολιτική της Άγκυρας, ενώ υπενθύμισε πως για το Ισραήλ ο μεγαλύτερος κίνδυνος παραμένει το Ιράν.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ αναφέρθηκε και στις Συμφωνίες του Αβραάμ, τις οποίες χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικές για την περιοχή αλλά και ως βάση για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς θα δώσει την ευκαιρία να ανοίξει ο ορίζοντας των συνεργασιών με άλλα κράτη για μια πληθώρα θεμάτων όπως η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η πανδημία και η ασφάλεια τροφίμων.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τη δημιουργία διεθνούς αεροπορικού εκπαιδευτικού κέντρου στην Καλαμάτα ο κ. Αμράνι τόνισε πως είναι μια εξαιρετική συμφωνία καθώς ενδυναμώνει την στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας σε ό,τι αφορά την άμυνα και άλλους τομείς. Για τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και την Γαλλία ο Πρέσβης του Ισραήλ ανέφερε πως είναι σημαντικές καθώς αυξάνουν την αμυντική δύναμη της Ελλάδας. Η φιλοσοφία του Ισραήλ είναι να συνεργάζεται με άλλα κράτη στο αμυντικό κομμάτι, ωστόσο ανέφερε πως όταν τίθεται θέμα για την ασφάλεια της χώρας τότε έχουν το δικαίωμα να αμυνθούν.

Κλείνοντας την ενημέρωση ο Πρέσβης του Ισραήλ τόνισε πως τα θέματα που θα παρουσιαστούν κατά την διάρκεια της τριμερής θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένα και να είναι ξεκάθαρα. Όπως σημείωσε το Ισραήλ είναι πρόθυμο να συνεξεταστεί περαιτέρω σε τομείς όπως η τεχνολογία η επιστήμη και η υγεία.

Ειρήνη Μυλωνά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ