today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Πως ο Πρωθυπουργός πήρε το «παιχνίδι» πάνω του στη μάχη της πανδημίας

Πήρε πάνω του το θέμα της «δυσκολοχώνευτης» υποχρεωτικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, απάντησε σε όλα τα αιωρούμενα ερωτήματα για την αναγκαιότητα λήψης του συγκεκριμένου μέτρου.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια συζήτηση που έγινε μέσα σε πολιτικά ηλεκτρισμένο κλίμα, με τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, ουκ ολίγες φορές.

Του Κώστα Πασίση

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ορίζοντας ταυτόχρονα, διοικητικό πρόστιμο 100€ μηνιαίως, σε όσους παραμείνουν ανεμβολίαστοι, που έγιναν νέα «αιτία πολέμου» για το ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο παρουσίασε μια σειρά από λόγους (απροθυμία εμβολιασμού, η απειλή της Όμικρον, στατιστικά στοιχεία κ.α) που τον οδήγησαν σε αυτή τη δύσκολη απόφαση. Και αυτό επειδή το αυστηρό διοικητικό μέτρο επιβλήθηκε σε μια κατηγορία πολιτών που έχει ειδικό βάρος σε κάθε εκλογική αναμέτρηση..

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ευθέως την πολιτική διάσταση. «Η κυβέρνηση θα κριθεί για τις επιλογές της. Έχω δώσει επαρκείς εξηγήσεις για την ανάγκη να πάρουμε αυτή την απόφαση. Να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να σπεύσουν να κλείσουν το ραντεβού έστω με αισθήματα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση. Δεν με αφορά αν θα μου στοιχίσει κάποιες παραπάνω ψήφους στις εκλογές. Είμαι πεπεισμένος ότι κάνουμε το σωστό», ανέφερε δείχνοντας ότι δε σκέφτεται ως ένας ακόμη πολιτικός παλαιάς κοπής.

Στα ύψη η στάθμη της πολιτικής έντασης

Μέσα σε 24ωρες το συγκεκριμένο θέμα έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης που οδήγησε σε σφοδρή σύγκρουση την κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ, εντός και εκτός Βουλής.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τον τόνο, τονίζοντας ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους δε διέπει την αρχή της αναλογικότητας.

«Άλλη αξία έχει για έναν συνταξιούχο που παίρνει 400 ευρώ το μήνα και άλλο για έναν οικονομικά ευκατάστατο» τόνισε χαρακτηριστικά. Και ο Πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας ότι «στρέψαμε το ενδιαφέρον μας στους άνω των 60 επειδή αυτή η κατηγορία γεμίζει τις ΜΕΘ.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι ένα μέτρο που συζητείται πλέον στην Ευρώπη, και πριν αλέκτορ λαλήσει, τρις, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως είναι πλέον καιρός να σκεφτούμε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στο αφήγημα της αντισυνταγματικότητας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι σε πανικό και έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας,

Οι δύσκολες αποφάσεις και τα μέτρα

Στη μάχη κατά της πανδημίας, από την έναρξη της ο Πρωθυπουργός πήρε πολλές φορές το παιχνίδι του πάνω, δείχνοντας ότι δε βάζει το πολιτικό κόστος πάνω από την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Όλο αυτό το διάστημα προέβη σε διαγγέλματα με σκληρό και δυσάρεστο περιεχόμενο. «Κλείδωσε» τη χώρα, με lockdown, περιόρισε τις ελευθερίες των πολιτών για να προστατέψει τις ζωές των πολιτών αλλά και τη δημόσια Υγεία.

Σε όλες τις δύσκολες αποφάσεις εξάντλησε όλα τα περιθώρια, πριν ανακοινώσει δύσπεπτα μέτρα για τον κόσμο.

Πραγματοποίησε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την ανάγκη εμβολιασμού όλων. Έκανε προσωπικές εκκλήσεις. Και όπως αναφέρουν συνεργάτες του «η στρατηγική του ήταν πάντα στοχευμένη και ισορροπημένη, έχοντας πλήρη γνώση για την πίεση που ασκούσε στον κόσμο»

Η τακτική ήταν σχεδόν η ίδια. Εξαντλητική συζήτηση με τους «ειδικούς», συνεργασία με τους στενούς συνεργάτες του και πολιτική απόφαση. Διάγγελμα και εξειδίκευση των μέτρων από τους υπουργούς.

Το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν ότι πάντα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της μάχης και ουδέποτε οι υπουργοί ή «ειδικοί» έβγαλαν τα κάστανα από τη φωτιά…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ