today-is-a-good-day
19 C
Athens

Παγκόσμια Τράπεζα: Βοήθεια 280 εκατ. δολαρίων στο Αφγανιστάν

Το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέκρινε τη μεταφορά ποσού ύψους 280 εκατομμυρίων δολαρίων από το ειδικό ταμείο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, οι πόροι του οποίου έχουν παγώσει, σε δύο οργανισμούς αρωγής, προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της σοβούσας ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο, δήλωσαν δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μένει πλέον οι 31 δωρητές στο ειδικό ταμείο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (Afghanistan Reconstruction Trust Fund, ARTF) να εγκρίνουν τη μεταβίβαση του ποσού προτού μπορέσει να διατεθεί στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) και στη UNICEF, διευκρίνισαν οι δύο πηγές, προσθέτοντας πως προγραμματίζεται συνεδρίασή τους για να εξεταστεί το θέμα αύριο Παρασκευή.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΤ συνεδρίασε άτυπα την Τρίτη για να εξετάσει την ιδέα να διατεθεί ποσό 500 εκατ. δολαρίων από το 1,5 δισεκ. που διαθέτει το ARTF σε οργανισμούς αρωγής (24996003).

Ο πληθυσμός του Αφγανιστάν (39 εκατ.) βρίσκεται αντιμέτωπος με βαθιά οικονομική κρίση, ελλείψεις τροφίμων και εξάπλωση της φτώχειας, τρεις μήνες μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, που επέσπευσε την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Αφγανοί ειδικοί διαβεβαιώνουν πως το ποσό θα βοηθήσει μεν, πλην όμως εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά ερωτήματα και δυσκολίες, ιδίως ο κίνδυνος να εκτεθούν χρηματοπιστωτικοί θεσμοί στις δρακόντειες οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ.

Αν και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει διαβεβαιώσει με επιστολές του τράπεζες πως μπορούν να διεκπεραιώνουν συναλλαγές που αφορούν τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, η ανησυχία για τις κυρώσεις συνεχίζει να εμποδίζει την προμήθεια ακόμη και ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Η UNICEF προειδοποιεί ότι 3,2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών στο Αφγανιστάν θα αντιμετωπίσουν οξύ υποσιτισμό μέσα στον χειμώνα και ένα εκατομμύριο από αυτά διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να πεθάνουν (25001695).

Οποιαδήποτε απόφαση για την ανακατεύθυνση πόρων του ARTF προϋποθέτει την ομόφωνη έγκριση των δωρητών που συνεισέφεραν σ’ αυτό, με τον μεγαλύτερο να είναι οι ΗΠΑ. Το ταμείο διαχειρίζεται η ΠΤ εν ονόματι των δωρητών.

Ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχαν κάποιο σχόλιο να κάνουν άμεσα σχετικά με την απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ