15.7 C
Athens

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα ενεργεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο – Αποτελεί πυλώνα σταθερότητας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Στοχόλμη, παρουσία 57 υπουργών Εξωτερικών, η πρώτη φυσική παρουσία μετά την έναρξη της πανδημίας.

Κατά την τοποθέτησή του στην 28η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ, ο Νίκος Δένδιας ανέπτυξε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, δηλαδή την ανάγκη για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα. Επίσης, όπως αναφέρει σε δήλωσή του μετά το πέρας της Συνάντησης, είχε τη δυνατότητα να αναλύσει το ελληνικό παράδειγμα στην Ανατολική Μεσόγειο, πώς η Ελλάδα ενεργεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ως δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Από εκεί και πέρα, επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, ήταν και μια ευκαιρία για μια πολύ μακρά σειρά διμερών επαφών. «Πρώτον, με στόχο να προωθήσω την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2025-2026, αλλά επίσης για να έχουμε κατανοήσεις σε περιφερειακά ζητήματα που αφορούν και ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, όπου συναντήθηκα με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, προκειμένου για να έχουμε μία σαφή κατανόηση τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν, πέραν της προώθησης και των οικονομικών σχέσεων (Ελλάδας-Καζακστάν). Και από κει και πέρα, με την υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, μίας χώρας η οποία εξελίσσεται σε μία προβληματική κατάσταση στα Βαλκάνια. Τον Βούλγαρο υπουργό Εξωτερικών, στο πλαίσιο των σχέσεών μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με υπουργούς Εξωτερικών μικρότερων χωρών, όπως η Ανδόρα και o Άγιος Μαρίνος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει πως «πάντοτε, τέτοιες συναντήσεις είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να προωθήσει κανείς τους εθνικούς στόχους και τις ελληνικές αντιλήψεις για το μέλλον της Ευρώπης, της ασφάλειας και της σταθερότητας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σύντομη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας είπε: «Δεν θα το έλεγα συνάντηση, θα το έλεγα κοινωνική χειραψία. Όπως ξέρετε, τον κ. Τσαβούσογλου τον ξέρω πάνω από 20 χρόνια. Κατά συνέπεια, αυτονόητο ήταν ότι αφού βρισκόμασταν στον ίδιο χώρο και θα χαιρετιόμασταν και θα λέγαμε μερικά πράγματα».

Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, τόσο της Ανατολικής Μεσογείου όσο και της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την παρέμβασή του στην 17η Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, η οποία έλαβε χώρα στη Στοκχόλμη.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την υποχρέωση των συμμετεχόντων-κρατών στον ΟΑΣΕ για τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ, που απαγορεύει ρητά για την απειλή ή τη χρήση βίας, καθώς και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Παράλληλα, επανέλαβε την πλήρη καταδίκη από τη χώρα μας οιασδήποτε προσπάθειας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, από όπου και αν προέρχεται, για πολιτικούς σκοπούς. Μάλιστα, επισήμανε ότι τα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν επίσης ευρωπαϊκά σύνορα.

Στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών είχε σειρά από διμερείς συναντήσεις.

Καταρχήν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Μουχτάρ Τλεουμπερντί (Mukhtar Tileuberdi), με τον οποίον εξετάσθηκε η προώθηση των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού και της ενέργειας. Επίσης, συζητήθηκε η ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας αυτής ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους όσον αφορά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και κάλεσε για συνεργασία για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε συναντηθεί με τον Κιργίζιο ομόλογό του στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε συμμετάσχει επίσης σε Υπουργική Διάσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Επίσης, υπήρξε επίσης εθιμοτυπική συνάντηση με τον Βούλγαρο υπουργό Εξωτερικών Σβετλάν Στόεφ (Svetlan Stoev), κατά την οποία εξετάσθηκε η συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη συνέχεια της επίσκεψης του στο Σεράγεβο τον περασμένο Ιανουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στη Στοχόλμη και με την ομόλογό του της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μπισέρα Τούρκοβιτς (Bisera Turkovic). Οι διπλωματικές πηγές γνωστοποιούν πως κατά τη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας για την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ενότητα της χώρας μέσα από ένα λειτουργικό μοντέλο διακυβέρνησης. Επισήμανε, όμως, την ιδιαίτερη ανησυχία της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη χώρα, επανέλαβε την πλήρη στήριξη της ευρωπαϊκής της προοπτικής και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη και πρόθυμη να συνδράμει για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Ύστερα από την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς και την επίσκεψη στο Ερεβάν τον περασμένο έτος, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ Αραράτ Μιρζογιάν (Ararat Mirzoyan), στον οποίο τόνισε τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και το διαχρονικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στον Καύκασο.

Αναφορικά με το Ορεινό Καραμπάχ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της ομάδας Μινσκ, στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

Στη συνέχεια υπήρξε σύντομη συνάντηση με τον Αζέρο υπουργό Εξωτερικών Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ (Jeyhun Bayramov), την πρώτη συνάντηση από το 2019, στον οποίο τόνισε την ανάγκη αποφυγής χρήσης βίας και την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον ομόλογό του, του Αγίου Μαρίνου Λούκα Μπεκάρι (Luca Beccari), με τον οποίο υπέγραψε μνημόνιο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Επίσης, συζητήθηκε η συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε την ελληνική υποψηφιότητα για θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026.

Η συνεργασία στους Διεθνείς Οργανισμούς συζητήθηκε επίσης και κατά την συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρρας Μαρία Ουμπάχ Φον (Maria Ubach Fon).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ