Με τη συμμετοχή του Εμ.Μακρόν η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

ΑΠΕ

Με τη συμμετοχή του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών υπό την προεδρία του Προέδρου της Επιτροπής, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.
Ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν προσκεκλημένος του κ. Τζιτζικώστα, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2022, προκειμένου να αναλύσει τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας, αλλά και να συζητήσει με τους Ευρωπαίους Περιφερειάρχες και Δημάρχους σημαντικά ζητήματα, όπως ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην ΕΕ, η ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία, η επόμενη μέρα της Ευρώπης στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, η ευρωπαϊκή ασφάλεια, η δημοκρατία, η συνοχή, οι ευρωπαϊκοί πόροι και προγράμματα κ.ά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  ο κ. Τζιτζικώστας, επισήμανε,  ότι “ η συμμετοχή του Γάλλου Προέδρου στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών δίνει την ευκαιρία να βάλουμε σε προτεραιότητα ό,τι μάς ενώνει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Κι αυτό που μας ενώνει πάνω από όλα είναι το μέλλον της ΕΕ, η υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και η δημοκρατία”.

Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε ο κ. Τζιτζικώστας στον Γάλλο Πρόεδρο ήταν και το ζήτημα της ασφάλειας στην Ευρώπη. «Ως Έλληνας, σας διαβεβαιώνω ότι δεν μπορούμε να έχουμε δημοκρατία χωρίς ασφάλεια. Ως Ευρωπαίος, αισθάνομαι ασφαλής που σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο των σημαντικών αλλαγών, η Ευρώπη βρίσκεται υπό την ηγεσία σας. Επενδύω στην ικανότητά σας να ενώσετε την Ευρώπη γύρω από τις κοινές δημοκρατικές αξίες, να ανανεώσετε την ΕΕ και να θέσετε φιλόδοξους στόχους για το μέλλον των κοινωνιών μας», υπογράμμισε.

Ο κ. Μακρόν, απευθυνόμενος στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών τόνισε: «Είστε η καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας». Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών έχει θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της συνοχής της ΕΕ και στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ενωμένης Ευρώπης, ενώ δήλωσε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι αυτοί που υπερασπίζονται τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία στην ΕΕ.

Μάλιστα, ο κ. Μακρόν είπε πως πρόθεσή του είναι να συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών στις εργασίες της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε ότι οι αιρετοί αυτοδιοικητικοί βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και απέδειξαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις μεγαλύτερες σύγχρονες προκλήσεις άμεσα και αποτελεσματικά.  Υπογράμμισε, ακόμη, τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των Περιφερειαρχών και Δημάρχων στην αντιμετώπιση βασικών σύγχρονων προκλήσεων όπως η ενεργειακή μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική συνοχή.