today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Το παρασκήνιο πίσω από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 χρόνων

Οι έκτακτες καταστάσεις, όπως είναι η παραλλαγή «Όμικρον» απαιτούν έκτακτα μέτρα. Και ο Πρωθυπουργός με μια γρήγορη και αποφασιστική κίνηση ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άνω των 60 ετών, διαφορετικά θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.

Η «επώδυνη» αυτή απόφαση κρίθηκε αναγκαία για να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι δυσάρεστες έως μακάβριες επιπτώσεις της νέας παραλλαγής «Όμικρον» που τρομάζει ήδη τις αγορές ανά τον κόσμο.

Του Κώστα Πασίση

Λίγο πριν την κρίσιμη απόφαση για λήψη νέων μέτρων προηγήθηκε μια κυβερνητική σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης.

Τα μέτρα της προηγούμενης εβδομάδας αύξησαν τα ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά το ποσοστό δεν …ενθουσίασε το Μαξίμου και η λύση της υποχρεωτικότητας ήταν μονόδρομος.

Κυβερνητικές πηγές εξηγώντας την απόφαση έλεγαν ότι 520.000 πολίτες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι και είναι η κατηγορία που έχει «πληγεί» περισσότερο από τη φονική ασθένεια.

Δραματικά είναι τα στοιχεία που βρέθηκαν από την ανάλυση των δεδομένων. Εννέα στους δέκα θανάτους αφορά ανεμβολίαστους εξηντάραρηδες και βάλε…

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μια δύσκολη απόφαση, αφού προηγουμένως εξάντλησε όλες τις άλλες επιλογές. Έδωσε ευκαιρίες που πέρασαν ανεκμετάλλευτες.

Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα πραγματοποίησε μια γιγαντιαία εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τη χρησιμότητα των δωρεάν εμβολίων, ενώ ο Πρωθυπουργός έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις για να πάνε οι πολίτες να εμβολιαστούν. Στους νέους μάλιστα έδωσε και ειδικά κίνητρα.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση των νέων μέτρων, μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι ο Πρωθυπουργός «αγρίεψε» ελαφρώς με την αδιαφορία των ανεμβολίαστων και έστειλε ένα μήνυμα, ότι απ εδώ και στο εξής θα κάνει ότι απαιτείται αναγκαίο για να προστατευθεί η χώρα, χωρίς να υπολογίσει το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος.

Οι στόχοι των μέτρων

Μεγάλος στόχος του Πρωθυπουργού είναι να «ανακουφιστεί» το Εθνικό Σύστημα Υγείας που είναι στα όρια του, να σωθεί η αγορά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και να μείνει όρθια η χώρα. Να μην οδηγηθούμε σε ένα νέο lockdown…

Ειδικά για την οικονομία, την ανάπτυξη της χώρας , την απασχόληση αλλά και την κοινωνική συνοχή, οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται είναι μεγάλοι, αν δεν περιοριστεί έγκαιρα η νέα μετάλλαξη.

Τα νέα μέτρα πάντως φαίνεται να πιάνουν τόπο και στόχο.

Με βάση τα στοιχεία για το τελευταίο δεκαήμερο, ο ημερήσιος μέσος όρος των ραντεβού 1ης δόσης για πολίτες άνω των 60 ετών, ήταν 2.600 ραντεβού.

Από χθες, ο αριθμός αυτός έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, καθώς έχουν ήδη κλειστεί 6.000 ραντεβού 1ης δόσης, από πολίτες άνω των 60 ετών.

Testing για πρόληψη ενόψει Χριστουγέννων

Στο πλαίσιο αυτής της γενικότερης πολιτικής πρόληψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη διανομή δωρεάν self test για όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένο και ανεμβολίαστο, ενόψει εορτών και οικογενειακών συγκεντρώσεων.

Ειδικότερα: Από 6 – 12 Δεκεμβρίου θα δοθεί ένα σελφ τεστ σε κάθε ενήλικο. Το ίδιο θα συμβεί από 3 – 7 Ιανουαρίου ώστε οι αρχές να παρακολουθήσουν την μεταδοτικότητα της νόσου. Για το σκοπό αυτό έχουν εξασφαλιστεί 20 εκατ. self test.

Από τις χθεσινές ανακοινώσεις «κρατάμε» και τα άμεσα διαχειριστικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης η οποία δείχνει να έχει τον έλεγχο της κατάστασης, παρά τις πείσεις και τα κτυπήματα που δέχεται κάτω από τη μέση.

Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι πρώτη η Ελλάδα έθεσε κανόνες ελεγχόμενης πρόσβασης σε κλειστούς χώρους από τον Ιούλιο. Πρώτη επίσης, από τον Οκτώβριο, άνοιξε τη δυνατότητα τρίτης δόσης σε όλους τους ενήλικες. Και πρώτη έθεσε ως προϋπόθεση πλήρους εμβολιασμού για τους άνω των 60 τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποδέχθηκαν αρνητικά τα νέα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τιμωρητικά μέτρα που εξοντώνουν οικονομικά τους πολίτες. Το ΚΙΝΑΛ μίλησε για καθυστέρηση, Ενώ το ΚΚΕ ανάφερε ότι η κυβέρνηση θεσπίζει την «ατομική ευθύνη» με ποινή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ