today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Κ.Χατζηδάκης: Έμπρακτη στήριξη αυτών που έχουν ανάγκη στην κοινωνία

Η τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων ομάδων πολιτών, συνιστά έμπρακτη στήριξη αυτών που έχουν ανάγκη, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι “αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου, με συνεργασία του ΕΦΚΑ, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και της ΑΑΔΕ, προκειμένου με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί, να προσδιοριστούν το ταχύτερο δυνατό οι τελικοί δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, να γίνουν οι σχετικές διασταυρώσεις και να πραγματοποιηθεί έγκαιρα η καταβολή”. Ο ίδιος πρόσθεσε, πως ο τρόπος καταβολής – δηλαδή εάν θα δοθεί η ενίσχυση σε μια καταβολή, μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου ή με εμβόλιμη πληρωμή – θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Για τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, (τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ), ο υπουργός είπε ότι η προσαύξηση θα καταβληθεί με την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του Δεκεμβρίου 2021. Ομοίως, η μηνιαία σύνταξη και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, θα χορηγηθούν προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους δικαιούχους πληρωμής του Δεκεμβρίου 2021, μαζί με την τακτική καταβολή. Τα σημερινά μέτρα, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, συμπληρώνουν το μέτρο της διπλής καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που έχει ήδη νομοθετηθεί και θα καταβληθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

«Απέναντι στην άδικη, την απολύτως αβάσιμη κριτική, απαντάμε με έργο. Η τροπολογία που σήμερα εισηγούμαστε, είναι έμπρακτη στήριξη αυτών που έχουν ανάγκη στην κοινωνία. Τα μέτρα που προωθούμε στον ΕΦΚΑ, είναι μέτρα για την υπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Και τα 5 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι επίσης κοινωνική πολιτική στην πράξη. Στα μεγάλα λόγια και στην άδικη κριτική, εμείς απαντούμε με κοινωνική πολιτική πολύ συγκεκριμένη, κοινωνική πολιτική στην πράξη”, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι «τα μέτρα εντάσσονται σε ένα πλέγμα ενεργειών, που προβλέπουν την ενίσχυση ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματός τους και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους» και επισήμανε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια, προχώρησαν δράσεις όπως “η αύξηση των συντάξεων για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, η αντιμετώπιση των αδικιών του ‘νόμου Κατρούγκαλου’, το νέο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου, το ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων που θα επιτευχθεί φέτος, το νομοσχέδιο για την ΕΦΚΑ, οι βασικές αρχές του οποίου ανακοινώθηκαν χθες, με ρυθμίσεις κοινής λογικής που επιχειρούν να βάλουν τα πράγματα σε μια σειρά”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ