today-is-a-good-day
28.3 C
Athens

Nαυάγιο στη Μάγχη: Ο πάπας Φραγκίσκος καταγγέλλει την “εργαλειοποίηση” των μεταναστών

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε σήμερα την οδύνη του για τους μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Τετάρτη στη Μάγχη, για όσους έχουν αποκλειστεί στα σύνορα μεταξύ της Λευκορωσίας και της Πολωνίας και για εκείνους που πεθαίνουν στη Μεσόγειο, απορρίπτοντας «κάθε είδους εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού.

«Αισθάνομαι οδύνη (για εκείνους που πέθαναν στη Μάγχη, για εκείνους που βρίσκονται στα σύνορα της Λευκορωσίας, μεταξύ των οποίων είναι και πολλά παιδιά, για εκείνους που πνίγονται στη Μεσόγειο», είπε ο ποντίφικας στην κυριακάτικη ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Το ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 27 ανθρώπους είναι η χειρότερη τραγωδία που έχει σημειωθεί στη Μάγχη από τις αρχές του έτους.

«Ας σκεφτούμε πόσοι μετανάστες εκτίθενται αυτές τις ημέρες σε πολύ σοβαρούς κινδύνους και πόσοι χάνουν τη ζωή τους στα σύνορά μας. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου σε εκείνους που μπορούν να συμβάλουν για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, ιδίως στις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, ώστε η κατανόηση και ο διάλογος να υπερισχύσουν τελικά της εργαλειοποίησης», πρόσθεσε ο πάπας.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υπενθύμισε επίσης την τραγωδία εκείνων που προσπαθούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη. «Εκείνοι που επαναπατρίζονται στη Βόρεια Αφρική, αιχμαλωτίζονται από τους διακινητές. Τους μετατρέπουν σε σκλάβους, πουλούν τις γυναίκες, βασανίζουν τους άνδρες» είπε, προσθέτοντας: «Σε εκείνους τους μετανάστες που βρίσκονται σε τέτοιες καταστάσεις κρίσης, απευθύνω τις προσευχές μου και από την καρδιά μου λέω, να ξέρετε ότι είμαι στο πλευρό σας».

Σήμερα το απόγευμα ξεκίνησε στο Καλαί της Γαλλίας μια ευρωπαϊκή διακυβερνητική σύσκεψη με αντικείμενο το μεταναστευτικό, στην οποία συμμετέχουν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και το Βέλγιο. Η Βρετανία αποκλείστηκε, λόγω της διπλωματικής κρίσης με τη Γαλλία.

Στόχος είναι να ενταθεί ο αγώνας κατά των δικτύων των διακινητών στη Μάγχη.

«Οι νεκροί είναι υπερβολικά πολλοί» και «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι θα πεθάνουν κι άλλοι άνθρωποι», είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους του, τους υπουργούς της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου που είναι αρμόδιοι για το μεταναστευτικό καθώς και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και τους διευθυντές των ευρωπαϊκών υπηρεσιών Europol και Frontex.

Η μεγάλη απούσα, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ, ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους της, «ώστε να αποφευχθούν νέες τραγωδίες στη Μάγχη». Πρόσθεσε ότι ξεκίνησε ήδη σήμερα, συνομιλώντας με την Ολλανδή ομόλογό της, την Άνκιε Μπρέκερς Νολς. Η Πατέλ αποκλείστηκε από τη σύνοδο του Καλαί με αφορμή την επιστολή που δημοσίευσε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με την οποία ζητούσε από το Παρίσι να πάρει πίσω τους μετανάστες που φτάνουν στη Βρετανία από τη Γαλλία και να οργανωθούν κοινές αστυνομικές περιπολίες στα βόρεια παράλια της Γαλλίας.

«Η πολιτική μας είναι σαφής: αυτά τα πλοία πρέπει να σταματήσουν. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία των Γάλλων», σχολίασε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Τζάβιντ, σε συνέντευξή του στο Sky News.

«Η σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι εύκολη, όμως είναι αναγκαία, η γεωγραφική μας θέση μας αναγκάζει να συνεργαζόμαστε», παραδέχτηκε από την πλευρά του ο Ζεράλ Νταρμανέν από το Καλαί.

Έξω από το δημαρχείο του Καλαί είχαν συγκεντρωθεί περίπου 40 διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά του Γάλλου υπουργού, όπως «Νταρμανέν, δολοφόνε, έχεις αίμα στα χέρια σου».

«Αυτά τα σύνορα σκοτώνουν εδώ και πάρα πολύ καιρό» και «Ανοίξτε τα σύνορα» έγραφαν στα πλακάτ τους οι συγκεντρωμένοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ