today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Σ.Λέριος: Tο διακύβευμα των εκλογών για τον ΔΣΑ

Tο διακύβευμα των σημερινών εκλογών για την ανάδειξη του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είναι ξεκάθαρο και αδιαπραγμάτευτο. Πρέπει να κοιτάξουμε στον εαυτό μας στον καθρέφτη και να αναρωτηθούμε: Θα εμπιστευθούμε ξανά μία παντελώς αναξιόπιστη και αποτυχημένη διοίκηση, η οποία χρησιμοποίησε (προεκλογικά και όχι μόνο) την πανδημία ως άλλοθι για να καλύψει την απόλυτη αδράνειά της; Που αντιμετώπισε τον δικηγόρο, ως επιστήμονα και εργαζόμενο, με παροιμιώδη αδιαφορία, αν όχι έλλειψη σεβασμού;

Για να σταματήσει το «πάρτι» που διεξάγεται εδώ και τέσσερα χρόνια σε βάρος σύσσωμου του δικηγορικού σώματος (πλην… «ημετέρων») και ιδιαίτερα σε βάρος των νέων νομικών επιστημόνων, ζητώ τη στήριξή σας στις αυριανές εκλογές, ως υποψήφιος του συνδυασμού «με τον Δικηγόρο» υπό τον υποψήφιο Πρόεδρο Δημήτρη Αναστασόπουλο, δεσμευόμενος να εργαστώ σκληρά γύρω από τρεις βασικούς άξονες:

Πρώτον, ο ΔΣΑ πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί απέναντι σε οτιδήποτε αποτελεί τροχοπέδη για την αξιοπρεπή άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, και ειδικότερα απέναντι σε:

– προσβλητικές συμπεριφορές ή άρνηση εκτέλεσης καθηκόντων από δικαστικού υπαλλήλους

– άσεμνες προτάσεις, σεξουαλικές παρενοχλήσεις βίας και λοιπές προσβολές από συναδέλφους σε σχέση εργασιακής εξάρτησης

– προσβολές ή επιθετικές συμπεριφορές από δικαστικούς κατά την άσκηση της υπηρεσίας τους.

Άμεση προτεραιότητα, πρώτη χρονικά, είναι η δημιουργία μίας πλατφόρμας, στην οποία καταγράφονται και θα αποστέλλονται αναφορές, υπό την απόλυτη φυσικά προστασία των προσωπικών δεδομένων του καταγγέλλοντος, ώστε να γίνει το πρώτο βήμα: να νιώθει ο αποδέκτης των συμπεριφορών αυτών ότι μπορεί να μιλήσει, ότι υπάρχει τρόπος, ότι δεν ρισκάρει ανεπανόρθωτα εάν καταθέσει την αλήθεια του!

Δεύτερον, δεσμεύομαι να εργαστώ αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης του ΔΣΑ, η οποία αποτελεί ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Αρχικά, μέσω της δημιουργίας ενός εύκολα προσβάσιμου και χρηστικού περιβάλλοντος που θα συνίσταται σε help desk και application, μέσω των οποίων όλοι οι συνάδελφοι θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για υπηρεσίες, ωράρια και διαδικαστικά θέματα. Επικουρικά, τα προαναφερθέντα ηλεκτρονικά μέσα θα συνδέονται άρρηκτα με έναν υπάλληλο του ΔΣΑ, αρμόδιο για την απάντηση τηλεφώνων και e-mail συναδέλφων. Επιπροσθέτως, προτεραιότητες αποτελούν η καθιέρωση ενός αξιόπιστου, σύγχρονου δικτύου πρόσβασης στο Ιnternet (WIFI) εντός των δικαστικών χώρων, καθώς και η ηλεκτρονική live ενημέρωση για τον αριθμό των πολιτικών και ποινικών πινακίων.

Τρίτον, οι δικηγόροι πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε με τον τρόπο που μας αξίζει, με βάση αυτό που είμαστε: νομικοί επιστήμονες. Αποτελεί πικρή πραγματικότητα ότι ο ρόλος του νέου δικηγόρου ως επιστήμονα συχνά είναι εντελώς παραγκωνισμένος. Η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί άμεσα. Δεν νοείται να μη λειτουργεί η βιβλιοθήκη του ΔΣΑ ως δανειστική, δεν νοείται η ΤΝΠ Ισοκράτης να είναι τόσο απαρχαιωμένη και δυσλειτουργική, δεν νοείται ο Σύλλογος να αδιαφορεί για τις ανάγκες επιμόρφωσης του μελών του, ειδικά σε περιπτώσεις που αυτά αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Η ανάταση του επιστημονικού κύρους του Συλλόγου αποτελεί δέσμευση, για την οποία έχουμε μιλήσει με συγκεκριμένες προτάσεις- όχι με ευχολόγια!

Ο μεγάλος αγώνας για τη δικηγορία της επόμενης μέρας, μίας δικηγορίας με καλύτερες οικονομικές συνθήκες, με ψηφιακές υπηρεσίες, με σεβασμό από υπαλλήλους και συναδέλφους, με περισσότερα διαθέσιμα επιστημονικά εργαλεία, ξεκινά στις σημερινές εκλογές. Και το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να υπερκεράσουμε διασχίζοντας αυτό τον δρόμο, είναι η αποχή, που συντηρεί τις μικροπολιτικές υποψηφιότητες και τις καταστροφικές διοικήσεις. Είναι σαφές ότι η απερχόμενη διοίκηση πολεμά λυσσαλέα την ανοικτή εκλογική διαδικασία, και γι’ αυτόν τον λόγο απέρριψε εξ αρχής την ιδέα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Απέναντι σε κάθε μεθόδευση, το βροντερό «παρών» κάθε ενός συναδέλφου θα βάλει τίτλους τέλους σε όσους θεωρούν τον Σύλλογο ιδιοκτησία τους, σε όσους βλέπουν τις εκλογές ως αναγκαίο κακό. Για την παράταξή μας, αλλά και για μένα προσωπικά, οι αρχαιρεσίες της 28/29ης Νοεμβρίου είναι η μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε τη δικηγορία σπουδαία ξανά. Ας μη πιστέψουμε ότι όλοι είναι ίδιοι, ότι τίποτα δεν αλλάζει. Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

*Ο  Στέλιος Λεριός είναι υποψήφιος σύμβουλος στις εκλογές του ΔΣΑ  με την παράταξη «Με τον Δικηγόρο!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ