today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Η Κολομβία έλαβε από τις ΗΠΑ επίσημο αίτημα έκδοσης του Οτονιέλ

Η κυβέρνηση της Κολομβίας έλαβε από τις ΗΠΑ επίσημο αίτημα έκδοσης του «Οτονιέλ», του ισχυρού βαρόνου των ναρκωτικών ο οποίος συνελήφθη τον Οκτώβριο, και δεν περιμένει παρά την τυπική έγκριση της δικαιοσύνης για να προχωρήσει, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας, ο Ιβάν Ντούκε.

«Η κυβέρνηση έλαβε επίσημο αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοση του ‘Οτονιέλ’ και το διαβίβασε» στη δικαιοσύνη, ανέφερε ο κ. Ντούκε στον Τύπο.

Ο πλέον καταζητούμενος διακινητής ναρκωτικών στην Κολομβία, της χώρας που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή κοκαΐνης, ο αρχηγός της συμμορίας Clan del Golfo, ο Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα, πιο γνωστός με το ψευδώνυμο «Οτονιέλ», 50 ετών, συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιχείρησης ευρείας κλίμακας που διεξήγαγαν από κοινού η αστυνομία και ο στρατός σε ζούγκλα της βορειοδυτικής Κολομβίας την 23η Οκτωβρίου.

Οι αρχές των ΗΠΑ προσέφεραν αμοιβή 5 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψή του. Του έχει ασκηθεί δίωξη από την αμερικανική δικαιοσύνη από το 2009· αιτήματα για την έκδοσή του έχουν υποβληθεί από δικαστήρια της Νέας Υόρκης και του Μαϊάμι.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ευελπιστεί ότι «αυτή η διαδικασία» θα ολοκληρωθεί «με ταχύτητα» ώστε «να προχωρήσει στην έκδοση αυτού του επικίνδυνου εγκληματία», σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, κατά τον οποίο «σχεδόν το 30% του συνόλου» της κοκαΐνης που εξάγεται από τη χώρα των Άνδεων «ανήκει στην Clan del Golfo».

Παιδί οικογένειας αγροτών στη βορειοδυτική Κολομβία, ο Ούσουγα υπήρξε ηγέτης ακροδεξιών παραστρατιωτικών που πολεμούσαν εναντίον ανταρτών της αριστεράς προτού γίνει ο επικεφαλής της συμμορίας με περίπου 1.600 μέλη.

Διαδέχθηκε στην ηγεσία της τον αδελφό του, τον Χουάν δε Ντιός, γνωστό επίσης με το ψευδώνυμο «Γιοβάνι», που σκοτώθηκε σε αναμέτρηση με την αστυνομία το 2021.

Το 2017, ο Οτονιέλ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να κλείσει συμφωνία με την κυβέρνηση ώστε να παραδοθεί στη δικαιοσύνη. Οι αρχές είχαν αντιδράσει αναπτύσσοντας όχι λιγότερους από 1.000 στρατιώτες για να τον καταδιώξουν στη ζούγκλα.

Η πτώση του Οτονιέλ χαρακτηρίζεται η σημαντικότερη επιτυχία του δεξιού προέδρου στον αγώνα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος στην Κολομβία τα τελευταία χρόνια.

Τις πέντε δεκαετίες του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών που διεξάγουν με την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι αρχές της Κολομβίας έχουν είτε εξοντώσει ή συλλάβει αρκετούς βαρόνους των ναρκωτικών, με πιο γνωστό τον Πάμπλο Εσκομπάρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε επιχείρηση των δυνάμεων επιβολής της τάξης το 1993. Την εποχή της παντοδυναμίας του, ο Πάμπλο Εσκομπάρ είχε φθάσει να ελέγχει ως ακόμη και το 80% της εμπορίας κοκαΐνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ