today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Η «ακτινογραφία» του ΚΙΝΑΛ δέκα ημέρες πριν τις εκλογές

Στο δεύτερο επαναληπτικό γύρο θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σκληρή και αμφίρροπη μάχη για τους Ανδρέα Λοβέρδο, Νίκο Ανδρουλάκη και Γ. Παπανδρέου, τα λεγόμενα «φαβορί» της εσωκομματικής κούρσας για την ηγεσία.

Οι εκτιμήσεις για το βράδυ της Κυριακής, στις 5 Δεκεμβρίου, που θα ανοίξουν οι εσωκομματικές κάλπες είναι ότι κανείς από τους προαναφερόμενους τρεις υποψηφίους δε θα αισθανθεί ασφαλής με το ποσοστό του. Ενδεχομένως μάλιστα οι διαφορές τους να κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους, εκτός κι αν στις επόμενες δέκα ημέρες έλθουν τα πάνω-κάτω…

Του Κώστα Πασίση

Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από το εκλογικό σώμα που θα προσέλθει για να ψηφίσει το οποίο ακόμη κανείς δε γνωρίζει, τη προέλευση των συμμετεχόντων και τις «συμμαχίες» που θα διαμορφωθούν τη δεύτερη εβδομάδα, με τους υποψήφιους που θα …κοπούν στα προκριματικά.

Άγνωστο παραμένει ακόμη και το «δίδυμο» της δεύτερης Κυριακής που θα διεκδικήσει το θρόνο του ΚΙΝΑΛ.

Στα σενάρια εργασίας των ειδικών αναλυτών, σε όλα τα πιθανά ζευγάρια του δεύτερου γύρου κερδίζει ο Ν. Ανδρουλάκης, ενώ σε δίδυμο Λοβέρδου – Παπανδρέου, πρόεδρος εκλέγεται ο Ανδ. Λοβέρδος, με τον πρώην Πρωθυπουργό να εμφανίζεται ο μεγάλος χαμένος.

Ωστόσο οι κάλπες του ΚΙΝΑΛ είναι δύσκολη εξίσωση και το αποτέλεσμα μπορεί να βγάλει έκπληξη.

Τι βλέπουν οι bookmakers

Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε και την …εμπλοκή στην εσωκομματική διαδικασία των ελληνικών στοιχηματικών εταιρειών που δίνουν «φαβορί» τον Νίκο Ανδρουλάκη με απόδοση 1.80 που μεταφράζεται σε πιθανότητα εκλογής του 55,5%.

Ακολουθούν ο Γ. Παπανδρέου με απόδοση 2.75 ήτοι πιθανότητα 36.3% για να γίνει πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ο Ανδρέας Λοβέρδος με την υψηλή απόδοση του 6.0, πιθανότητα επαλήθευσης 16.6%. Δηλαδή «αουτσάιντερ» στις προβλέψεις των bookmakers.

Eίναι προφανές ότι οι αποδόσεις των εταιρειών στηρίζονται στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για τις επαναληπτικές εκλογές και μόνο.

Η εμπειρία όμως έχει δείξει ότι οι «book» στις πολιτικές εκλογές πηγαίνουν στον …κουβά καθώς σχεδόν ποτέ δεν επιβεβαιώνεται το φαβορί που δίνουν.

Ένα πολιτικό γεγονός, όπως είναι οι εκλογές, δεν μπορεί να υπολογιστεί σωστά και με την ίδια ευκολία που μετράται ένα αθλητικό συμβάν, η απόδοση του οποίου βγαίνει με ειδικούς στοιχηματικούς αλγόριθμους.

Επι παραδείγματι στο παγκόσμιο στοίχημα χάθηκαν δις ευρώ στις αμερικανικές εκλογές με την εκλογή Τραμπ και το Brexit

Το ίδιο συνέβη και στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ όπου «φαβορί» ήταν ο Βαγγέλης Μειμαράκης και ο Απ. Τζιτζικώστας και στο τέλος κέρδισε πανηγυρικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον το μοναδικό δεδομένο είναι η άνοδος των ποσοστών του ΚΙΝ.ΑΛ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις από τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε μια αύξηση τρεις ποσοστιαίες μονάδες και το «φτωχό» 6% έγινε μετα το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, 9%.

Ο χρόνος και κυρίως οι επιλογές του νέου Προέδρου του ΚΙΝΑΛ θα δείξουν αν αυτή η άνοδος ειναι ένα συγκυριακό φαινόμενο ή θα αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Οι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ πάντως υπόσχονται ότι ως αρχηγοί θα υπερδιπλασιάουν τα σημερινά ποσοστά…

Debate με μια απουσία

Στην πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές θα μεσολαβήσει , το debate των πέντε μονομάχων, (Ανδρουλάκη, Λοβέρδου, Γερουλάνου, Καστανίδη και Χρηστίδη, που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας στην ΕΡΤ.

Από αυτό θα απουσιάζει ο Γιωργος Παπανδρέου με το επιχείρημα ότι ο συγκεκριμένος διάλογος «θα αποδομήσει την παράταξη».

Μια άρνηση που δεν πέρασε απαρατήρητη και καταγράφεται στα λάθη της προεκλογικής τακτικής του. Σύμφωνα με ειδικούς της επικοινωνίας, το σημαντικότερο ωστόσο λάθος του είναι ότι βγάζει μπροστά παλαιά φθαρμένα στελέχη που είναι απαξιωμένα στην κοινωνία και έχουν ταυτιστεί με το «μνημονιακο» ΠΑΣΟΚ που όλοι θέλουν να ξεχάσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ