today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Η Σλοβακία ζήτησε επίσημα συγγνώμη για τις εξαναγκαστικές στειρώσεις γυναικών Ρομά

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ζήτησε επίσημα συγγνώμη χθες Τετάρτη για τις εξαναγκαστικές στειρώσεις επί δεκαετίες γυναικών που ανήκαν στην κοινότητα των Ρομά.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός με ανακοίνωσή του καταδίκασε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και ζήτησε συγγνώμη από τις πληγείσες, μετέδωσε το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TASR.

Ο ακριβής αριθμός των γυναικών οι οποίες στειρώθηκαν δεν είναι γνωστός – μπορούν να γίνουν μόνο εκτιμήσεις -, όμως υπολογίζεται πως επλήγησαν αρκετές χιλιάδες γυναίκες, σύμφωνα με την Άντρεα Μπούτσκοβα, επίτροπο της κυβέρνησης για ζητήματα που αφορούν τη μειονότητα των Ρομά, στον επίσημο ιστότοπό της.

Κατά την κυβέρνηση, εξαναγκαστικές στειρώσεις γίνονταν από το 1966 ως το 1989 για να μειωθεί ο πληθυσμός της μειονότητας.

Αλλά και μετά την πτώση του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι μεταξύ του 1990 και του 2004 ασκούνταν παράνομα από κλινικές και μαιευτήρια πιέσεις σε μειονοτικές να συναινέσουν να στειρωθούν αφού τεκνοποιούσαν.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Συμβούλιο της Ευρώπης απαιτούσαν επί χρόνια η Μπρατισλάβα να αναγνωρίσει τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών της μειονότητας των Ρομά που διαπράχθηκαν και να προσφέρει αποζημιώσεις.

Η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, χαιρέτισε τη δημόσια συγγνώμη της σλοβακικής κυβέρνησης, που χαρακτήρισε μέσω Twitter σημαντικό πρώτο βήμα. Ωστόσο, παρότρυνε τη Σλοβακία να δημιουργήσει το ταχύτερο μηχανισμό για τη χορήγηση αποζημιώσεων στα θύματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ