today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Ελ.Βόζεμπεργκ: Να προστεθεί η βία κατά των γυναικών στη λίστα των επαχθών ευρωπαϊκών εγκλημάτων

Την ένταξη της «διαδικτυακής βίας στα επαχθή εγκλήματα του άρ. 83/1 ΣΛΕΕ (Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ)», με νομοθετική πρόταση, αλλά και την προώθηση δράσεων στα κράτη μέλη για την πρόληψη του εγκλήματος και την προστασία των θυμάτων, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων και εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη βία κατά των γυναικών στο διαδίκτυο.

Κατά την παρέμβασή της στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η κ. Βόζεμπεργκ υπογράμμισε ότι πρόκειται για «μία ακόμη μια μέρα αφιερωμένη στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και διαπιστώνουμε με θλίψη και απογοήτευση ότι το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι πάντα ευρύτατα διαδεδομένο στην Ένωση», καθώς, όπως είπε, «τα αδιάψευστα στοιχεία αποτελούν κόλαφο: 17 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ υφίστανται σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση κάθε χρόνο, ενώ 3.000 χάνουν τη ζωή τους ως συνέπεια πράξεων ενδοοικογενειακής βίας. Είναι σοκαριστικό».

Επισήμανε, επίσης, ότι «κατά τη διάρκεια των lockdown τα κρούσματα βίας και έμφυλης κακοποίησης αυξήθηκαν δραματικά, ενώ ανησυχία προκαλεί και η έντονη εμφάνιση της ειδικής μορφής έμφυλης βίας στο διαδίκτυο» και αμέσως προσέθεσε: «Τονίζουμε με έμφαση ότι η βία δεν αποτελεί μόνο ακραία μορφή διάκρισης κατά των γυναικών, είναι κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βάναυση προσβολή του ανθρώπου από άνθρωπο».

Καταλήγοντας, δε, και απευθυνόμενη προς στους συναδέλφούς της ευρωβουλευτές, αλλά και προς την Ευρωπαία επίτροπο για θέματα Ισότητας, Χέλενα Ντάλι, που ήταν παρούσα στη συζήτηση, είπε: «Με πρωτοβουλία μου, ως εισηγήτρια της νομοθετικής έκθεσης για την έμφυλη βία στο διαδίκτυο, ζητώ από την Επιτροπή να εντάξει με νομοθετική πρόταση τη διαδικτυακή βία στα επαχθή εγκλήματα του άρθρου 83/1 ΣΛΕΕ, και να προωθήσει δράσεις στα κράτη μέλη τόσο για την πρόληψη του εγκλήματος όσο και για την προστασία των θυμάτων. Όταν φτάσουμε στην καταστολή, το έγκλημα έχει ήδη διαπραχθεί. Παρά την ένταση του φαινομένου, έξι κράτη μέλη ακόμη δεν έχουν κυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως. Μέχρι τέλους αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου, το θέμα αυτό πρέπει να έχει λυθεί οριστικά. Αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, γιατί και μόνο η ύπαρξη ντροπιαστικών φαινομένων βίας κατά γυναικών μας αφαιρεί το δικαίωμα να μιλάμε για ευρωπαϊκό πολιτισμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ