today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Κύπρος: Ιστορικό γεγονός η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου

Η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός. Είναι η δεύτερη φορά που προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας επισκέπτεται την Κύπρο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κύπρου.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να ενημερώσει τον πάπα Φραγκίσκο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα, αλλά και τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού.

Οι προσπάθειες που έγιναν αλλά και οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από τον ΟΗΕ σκοντάφτουν στην τουρκική προκλητικότητα. Η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει την εξεύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, μίας λύσης η οποία θα ανταποκρίνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ενημερώσει τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Θα συζητηθούν, επίσης, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ζητήματα που άπτονται της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επίσημη τελετή υποδοχής του πάπα στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 2 Δεκεμβρίου. Θα του αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους. Θα επισκεφθεί, επίσης, τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ και θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες της καθολικής εκκλησίας στην Κύπρο. Στις 3 Δεκεμβρίου θα τελέσει λειτουργία στο στάδιο ΓΣΠ.

Στιγμή κύριας συμβολικής σημασίας του ταξιδιού του πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο είναι η συνάντηση με πρόσφυγες και μετανάστες στη Λευκωσία. Θα προστεί οικουμενικής προσευχής στην καθολική εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία.

Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Μεσογείου, υποδεχόμενη καθημερινά μεγάλο αριθμό μεταναστών, οι οποίοι έχουν ως προορισμό άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας πράττουν ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες αυτών των ατόμων. Ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών που φθάνουν στο έδαφος που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία προέρχεται από την Τουρκία μέσω των κατεχόμενων περιοχών.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα αναχωρήσει από την Κύπρο στις 4 Δεκεμβρίου με προορισμό την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ