today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Θ.Ρουσόπουλος: Συνεχίζουμε την πολιτική που αποδεδειγμένα φέρνει αποτελέσματα

«Συνεχίζουμε την πολιτική που αποδεδειγμένα φέρνει αποτελέσματα», υπογράμμισε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Ο προϋπολογισμός του 2022 αποτελεί μια νέα αρχή, ένα βήμα από την ανάσχεση της πανδημίας προς την ανάκαμψη και την κανονικότητα και διαψεύδει μια σειρά από δυσοίωνες προβλέψεις της αντιπολίτευσης», ανέφερε επίσης ο κ. Ρουσόπουλος, που τόνισε ότι ο προϋπολογισμός συνδυάζει την κοινωνική δικαιοσύνη με την οικονομική ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη και ως προς αυτό, επιβεβαιώνει τις διαχρονικές αξίες της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας. «Προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους, παρέχουμε κίνητρα στους επιχειρηματίες, σε όλους, μικρούς, μεσαίους και μεγάλους», είπε ο βουλευτής.

«Παρά τις αβεβαιότητες, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 εκτιμάται στο 7% και το 2022 στο 4,5%. Σύμφωνα με την ΕΕ, θα έχουμε φέτος την τρίτη υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη, ενώ για ολόκληρη την τριετία, 2021, 2022 και 2023, είμαστε πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης», επισήμανε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, που πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει σωρευτική ανάπτυξη 11,7% για τα έτη 2021, 2022. «Το 2022 θα ανακτήσουμε πλήρως τις απώλειες του 2020 και θα υπερβούμε μάλιστα το εγχώριο προϊόν του 2019 κατά σχεδόν δύο μονάδες», είπε ο βουλευτής και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει να αυξήσει στο διπλάσιο το παραγόμενο προϊόν της, σε σχέση με αυτό που προβλέπει το ΔΝΤ σε έκθεσή του, και μάλιστα δύο χρόνια νωρίτερα.

Συνεχίζουμε την πολιτική που αποδεδειγμένα φέρνει αποτελέσματα. Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, σταθήκαμε δίπλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και λάβαμε εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα, δείχνοντας αντανακλαστικά απέναντι σε ένα πρωτόγνωρο και δυναμικά εξελισσόμενο φαινόμενο, είπε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι το κόστος των παρεμβάσεων την τριετία 2020-2022 διαμορφώνεται στα 43,3 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην αύξηση του πληθωρισμού, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι αυτός διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα της ευρωζώνης και της ΕΕ. «Η Ελλάδα είναι η χώρα με την τρίτη χαμηλότερη αύξηση πληθωρισμού στην ΕΕ», επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ και επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις για σταδιακή αποκλιμάκωση εντός της πρώτης περιόδου του 2022 και συνεπώς, για το σύνολο του 2022, αναμένεται ρυθμός πληθωρισμού κάτω της μονάδας.

Παράλληλα, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι το 2022 αναμένεται αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, κατά 3%, γεγονός που θα συμβάλει θετικά στην ανάκαμψη, ενώ αύξηση αναμένεται και στις ιδιωτικές επενδύσεις και στις εξαγωγές. Υπογράμμισε επίσης ότι η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης, βοήθησε τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την κρίση, και γι΄αυτό σημειώθηκε αύξηση των καταθέσεων, γεγονός που δημιουργεί αισιόδοξες προοπτικές για νέο χρήμα που θα εισρεύσει στην αγορά, με θετικές επιπτώσεις στην κατανάλωση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σε σχέση με το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ υπογράμμισε ότι θα αποτελέσει βασικό παράγοντα ανάπτυξης και θα συμβάλλει κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες στην προσδοκώμενη αύξηση του ΑΕΠ για το 2022, ενώ η συνέχεια της υλοποίησης αναπτυξιακών μέτρων που αποτελούσαν μέρος του κυβερνητικού προγράμματος, πριν και το ξέσπασμα της κρίσης, θα αποτελέσει έναν ακόμα ευνοϊκό παράγοντα για την επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης το 2022. Για τα μέτρα αυτά, ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε τη μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα, τα κίνητρα για συνενώσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τα φορολογικά κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών, την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022.

Αναφερόμενος στις δαπάνες για την υγεία, που αναμένεται να βρεθούν τις επόμενες ημέρες στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε πως αυτές αυξάνονται και το 2022 αν και «έγιναν ήδη τεράστιες επενδύσεις στο χώρο της υγείας, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε προσωπικό, που δεν χρειάζεται να ξαναγίνουν τον επόμενο χρόνο». Κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ πως σκοπίμως αποκρύπτει τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί να εκταμιευθούν αναλόγως με την υγειονομική πορεία της πανδημίας, παραλείπει δηλαδή να αναφερθεί στο ποσό των 600 εκατ. ευρώ που υπάρχει στον προϋπολογισμό και θα ξοδευτεί αν χρειαστεί.

Πλέον αυτών, ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη στήριξη των εργαζομένων στο ΕΣΥ, για τη στήριξη των πιο αδύναμων, με τη χορήγηση, για τον μήνα Δεκέμβριο, διπλάσιου εγγυημένου εισοδήματος από αυτό που θα λάμβαναν, την πρόσθετη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους και το πρόσθετο βοήθημα για τα άτομα με αναπηρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ