today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ουγγαρία: Ουρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα κάνουν οι πολίτες, ανήσυχοι για την άνοδο των κρουσμάτων

Πολίτες έκαναν σήμερα ουρά έξω από τα κεντρικά νοσοκομεία της Βουδαπέστης προκειμένου να εμβολιαστούν κατά της covid-19, καθώς για πρώτη φορά στην Ουγγαρία μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί χωρίς να κλείσει προηγουμένως ραντεβού, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων.

Η Ουγγαρία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 11.289 κρουσμάτων covid-19 την Παρασκευή, ενώ το τριήμερο Παρασκευής- Κυριακής ο συνολικός αριθμός των νέων μολύνσεων έφτασε τις 27.209 και οι θάνατοι τους 392.

Η χώρα, που έχει πληθυσμό 10 εκατομμύρια, έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 998.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 33.172 θανάτους.

Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες κάνουν ουρά για να ανοσοποιηθούν, το ποσοστό εμβολιασμού στην Ουγγαρία είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, με περίπου 5,8 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως κατά της covid-19.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση επέβαλε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και πρόσθεσε ότι θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υγειονομικούς.

Ωστόσο τα μέτρα αυτά είναι πολύ πιο ήπια από αυτά που είχε ζητήσει την Τετάρτη ο Ιατρικός Σύλλογος Ουγγαρίας.

Ο Γιάνος Σλάβικ, επικεφαλής του τμήματος Ιολογίας σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Βουδαπέστης, δήλωσε αργά χθες Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο ATV ότι σύντομα θα είναι απαραίτητο να ληφθούν νέα μέτρα για να ανασχεθεί η εξάπλωση της επιδημίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 80% με το 90% των ασθενών με covid-19 που νοσηλεύονται στην εντατική δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ πρόσθεσε ότι η μονάδα στο νοσοκομείο του είναι γεμάτη.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, που αντιμετωπίζει εκλογές τον Απρίλιο, προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της λήψης αυστηρών, αντιδημοφιλών μέτρων για την αντιμετώπιση του κύματος αυτού της επιδημίας και της διατήρησης της οικονομικής ανάκαμψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ