today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Οι αριθμοί λένε πάντοτε την αλήθεια – Γράφει ο Βαγγέλης Τάτσης Ταμίας του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ

Η μάχη για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ συνεχίζεται. Μαζί ξεκινήσαμε, μαζί φτάσαμε μέχρι εδώ, μαζί θα προχωρήσουμε στο κοινό μέλλον. Χωρίς αποκλεισμούς και… ψυχολογικά απωθημένα. Χωρίς διακρίσεις σε στρατόπεδα που υπάρχουν μονάχα στη φαντασία εκείνων οι οποίοι έβλεπαν πάντα τη δημοσιογραφία και το Ταμείο μας ως «δουλειά». Αριθμοί, χωρίς ανθρώπους…

Του Βαγγέλη Τάτση, Ταμία του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ

Τα τρία τελευταία χρόνια, η Διοίκησή μας κατάφερε να αποτρέψει την κατάρρευση του Ταμείου που, οι γενιές που προηγήθηκαν των δικών μας και οι δικές μας γενιές, έμαθαν να αποκαλούν «σπίτι τους». Δικό μας χρέος είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του, ώστε να συνεχίσουν να το βλέπουν ως «δικό τους σπίτι» και οι γενιές που ακολουθούν, οι γενιές που παίρνουν τη σκυτάλη από τα δικά μας χέρια.

Ο,τιδήποτε αφορά αριθμούς μοιάζει κουραστικό, όταν δεν συνοδεύεται από την αυτονόητη παραδοχή ότι η αριθμητική αφορά ανθρώπους. Εμάς και τις οικογένειές μας. Το Ταμείο μας,
Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον ΕΔΟΕΑΠ, με αφορμή τις εκλογές που διεξάγονται – από 19 έως και 24 Νοεμβρίου – φανερώνει ότι πολλοί ξεχνούν ότι ο Οργανισμός είναι φορέας ασφάλισης και περίθαλψης και όχι συνδικαλιστικό σωματείο.

Σε ένα φορέα όπως ο ΕΔΟΕΑΠ δεν έχουν θέση οι συνδικαλιστικές κραυγές, αλλά πρέπει να «μιλούν» οι αριθμοί. Που πάντοτε λένε την αλήθεια, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για οικονομικά στοιχεία, σε πείσμα αυτών που τη φοβούνται.
Θα παραθέσω λοιπόν ενδεικτικά στοιχεία που καταδεικνύουν το δυναμισμού του ΕΔΟΕΑΠ. Τα αποθεματικά από 9,6 εκατομμύρια ευρώ το Δεκέμβριο του 2017 έφτασαν στα 29,5 εκατομμύρια ευρώ το 2018, στα 55 εκατομμύρια το 2019 και στα 71 εκατομμύρια το 2020. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Θετική και μόνο θετική.
Ειδικότερα τα αποθεματικά του κλάδου Υγείας, από -2,5 εκατομμύρια το 2017 έφτασαν στα 16 εκατομμύρια το 2020.

Τα αποθεματικά της επικούρησης από 30 εκατομμύρια το 2017 έφτασαν στα 49,2 εκατομμύρια το 2020, Ενώ τα αποθεματικά της πρόνοιας, του εφάπαξ, από 1,5 έφτασαν το 2020 στα 5,8 εκατομμύρια ευρώ.
Φυσικά τα αποθεματικά αυξήθηκαν κατά 61,5 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία τριετία, χωρίς καμία περικοπή στις παροχές.

Δεν θέλω να υποκύψω στον πειρασμό και να απαντήσω στην κακοφωνία της υστερίας, που εύλογα ακούγεται σε μια προεκλογική αντιπαράθεση. Δυστυχώς, οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν τα ίδια πράγματα, με την ίδια ένταση και ισοπεδωτική ρητορική, και όταν κατείχαν θέσεις ευθύνης. Όταν η δική τους υπογραφή γκρέμιζε τα θεμέλια του Ταμείου μας, και βύθιζε στον φόβο, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, συναδέλφους από κάθε γενιά.

Οι αριθμοί, όπως προανέφερα, έχουν τη… συνήθεια να μην διαψεύδονται. Μπορεί κάποιος να τους παρανοήσει, να τους διαστρεβλώσει, να τους παραγνωρίσει, δεν μπορεί όμως να τους σβήσει.

Αυτή την τριετία πετύχαμε τη δημοσιονομική εξυγίανση του ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς να ασχολούμαστε με το παρελθόν. Η ματιά μας ήταν μόνιμα στραμμένη στο μέλλον, σε ένα μέλλον που δεν ήταν καθόλου δεδομένο και αυτονόητο, όταν παραλάβαμε το Ταμείο μας στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Έτσι θα συνεχίσουμε. Μαζί με όλους. Διασφαλίζοντας το παρόν, που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για το μέλλον. Δεν… «Περιμένουμε τους Βαρβάρους», για καμία λύση. Οι «Βάρβαροι» δεν ήταν ποτέ η λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ