today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Δ.Κουτσούμπας: Η ακρίβεια δεν είναι ουρανοκατέβατη

«Η νέα έξαρση της πανδημίας καθρεφτίζει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, και κυρίως τη διαχρονική πολιτική η οποία αντιμετωπίζει την προστασία της υγείας του λαού, ως “κόστος”. Γι αυτό αποθεώνεται η “ατομική ευθύνη”» ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του, την Παρασκευή, στην εφημερίδα «Τα Χανιώτικα Νέα».

«Ακόμα και η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς, στην κυβέρνηση χρεώνεται γιατί οι δικές της ανεπάρκειες και παλινωδίες άφησαν ελεύθερο το πεδίο στον ανορθολογισμό, τον σκοταδισμό, την άρνηση» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «το εμβόλιο από όπλο της επιστήμης το μετέτρεψε σε μέσο εκβιασμού και διαχωρισμού» καθώς και την απουσία «εμβολιαστικής εκστρατείας με ευθύνη του κράτους και εξαντλητική ενημέρωση, την απουσία προγράμματος καθολικού εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων, με δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό, εφαρμογή της φαρμακοεπαγρύπνησης, σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού».

Ερωτηθείς για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό απάντησε «από την πρώτη στιγμή, έχουμε πει πως η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα μπορούσε να εξετασθεί για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και με αυστηρές προϋποθέσεις, τις οποίες όμως θα μπορούσε να τις διασφαλίσει ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας».

«Στη δική μας πρόταση για ένα καθολικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει ξεχωριστή θέση με βασικό στοιχείο των δομών της τον οικογενειακό γιατρό» τόνισε.

«Αν ορισμένοι, και κυρίως οι θιασώτες της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας, αντιμετωπίζουν την πρόταση μας ως μη ρεαλιστική, τους αποστομώνουν τα καθημερινά ρεκόρ της πανδημίας που ομολογούν τη χρεοκοπία της πολιτικής και τους συστήματος που υπηρετούν. Γιατί τελικά ρεαλιστικό είναι ό,τι συμφέρει το λαό» πρόσθεσε.

Ως προς την ακρίβεια σημείωσε καταρχήν ότι «το γεγονός ότι το κύμα ακρίβειας δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι άμοιρη ευθυνών. Όταν μάλιστα κοροϊδεύει ότι είναι παροδικό, αλλά και ότι με τα μέτρα που παίρνει θα ανακουφίσει τα λαϊκά νοικοκυριά».

«Η ακρίβεια δεν είναι ουρανοκατέβατη. Είναι με δύο λόγια ο ίδιος ο καπιταλισμός και η λειτουργία του, που από τη μία κλέβει τον ιδρώτα του λαού με την εκμετάλλευση και από την άλλη βάζει χέρι και στο ήδη πενιχρό εισόδημά του με τις ανατιμήσεις σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης» πρόσθεσε.

Είπε ότι ο ένοχος και η αιτία για το πανάκριβο ρεύμα που πληρώνει ο λαός «είναι η πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, η λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ και η δραστική αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από το συνεχώς υπερτιμούμενο εισαγόμενο φυσικό αέριο και η εξάρτηση της χώρας από τις διακυμάνσεις της διεθνούς αγοράς».

«Το ΚΚΕ, για να στηριχτούν και να ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά, έχει καταθέσει ήδη τροπολογία στη Βουλή με την οποία ζητάει να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως και οι άλλοι φόροι στην Ενέργεια, την οποία όπως ήταν φυσικό απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κρήτη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που ολοκλήρωσε τον σχετικό διαγωνισμό για την παράδοση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, μαζί με τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες περί ανάπτυξης, σταθερότητας στη περιοχή, ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών με προστασία του περιβάλλοντος».

«Οι δικές μας ανησυχίες δεν αφορούν μονόπλευρα την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη εμπλέκει ακόμα περισσότερο το λαό μας, τη χώρα μας στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που οξύνονται στην περιοχή μας για το ποιος, ποιο κράτος, ποιος όμιλος θα βάλει στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο» πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης όπου τα μέσα παραγωγής, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, οι εγχώριες πηγές ενέργειας, τα μέσα παραγωγής και διανομής της ενέργειας θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Ένας τέτοιος δρόμος ανάπτυξης προϋποθέτει η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας» τόνισε.

Ερωτηθείς για την αμυντική θωράκιση της χώρας είπε πως «οι συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία φέρουν τον ψευδεπίγραφο τίτλο «αμυντικές», ωστόσο είναι επιθετικές, γιατί αφορούν συμμετοχή της Ελλάδας όχι στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, στην υπεράσπιση της άμυνας της πατρίδας, αλλά σε επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και ξεχωριστών κρατών ισχυρών της ΕΕ».

«Το συμφέρον του λαού μας είναι να αναπτύσσει ισότιμες και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με άλλα κράτη οι οποίες βέβαια θα υπηρετούν τα συμφέροντα τόσο του ελληνικού λαού όσο και των άλλων λαών. Και γι’ αυτό προϋπόθεση είναι να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ο ίδιος ο λαός να κάνει κουμάντο στον τόπο του και να αναπτύσσει σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου» τόνισε.

Ως προς τον αγώνα που δίνει το ΚΚΕ ώστε το φρούριο Ιτζεδίν να καταστεί τόπος ιστορικής μνήμης και πολιτισμού, επισήμανε ότι «το φρούριο Ιτζεδίν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους λαϊκούς αγώνες, την αλύγιστη στάση κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, απέναντι στη βία και τις διώξεις του αστικού κράτους του 20ου αιώνα».

«Το ΚΚΕ έχει ευθύνη και χρέος να συνεχίσει την πάλη για τη διάδοση της ιστορικής μνήμης, για να δοθεί το φρούριο του Ιτζεδίν εκεί που πραγματικά ανήκει, στους εργαζόμενους, τη νεολαία, τον χανιώτικο λαό. Είναι ένα πρώτο θετικό βήμα η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου – ύστερα από πρότασή μας – για την ανάγκη αποκατάστασης καθώς και η δέσμευση του Περιφερειάρχη για τη χρηματοδότηση της μελέτης. Όμως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα».

Αναφορικά με τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ είπε οτι ανεξάρτητα από τι υποστηρίζει ο κάθε υποψήφιος για την προεδρία «το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ προορίζεται να παίξει το ρόλο ενός μπαλαντέρ στο αστικό πολιτικό σύστημα, στηρίζοντας μία νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση».

Απευθυνόμενος στους απλούς ανθρώπους που «ονειρεύονται ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα ξαναγίνει η λεγόμενη “μεγάλη δημοκρατική παράταξη”» είπε:«Τους λέμε ειλικρινά: Οι προσδοκίες τους αυτές, θα διαψευστούν. Γιατί η στήριξή τους σε αυτό το κόμμα, την επόμενη μέρα θα γίνει εκ νέου στήριξη μιας νέας αντιλαϊκής κυβέρνησης είτε με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ είτε με κορμό τη ΝΔ. Όμως από την πείρα τους ξέρουν πως δεν υπάρχουν «σωτήρες» ούτε νέοι ούτε παλιοί. Υπάρχει ο λαός που αν το αποφασίσει μπορεί ο ίδιος να σώσει τον εαυτό του. Ας σκεφτούν λοιπόν να κάνουν και μια επιλογή που πριν δεν είχαν σκεφτεί: να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, με τους κομμουνιστές. Για όλους έχουμε μια ανοιχτή αγκαλιά, και μια θέση δίπλα μας στους αγώνες».

Ως προς τα περιθώρια συνεργασίας του ΚΚΕ με άλλη πολιτική δύναμη ή συμμετοχής του σε κυβερνητικό σχήμα, είπε ότι τα διάφορα σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας είναι υπαρκτά, υπογραμμίζοντας ότι «κανένα απ’ αυτά, τα «από χέρι» αντιλαϊκά σενάρια δεν περιλαμβάνει συμμετοχή του ΚΚΕ».

«Το μόνο υπαρκτό σενάριο προς όφελος του λαού είναι αυτό που θα γράψουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που αποφασίζουν να σηκώσουν κεφάλι, να διεκδικήσουν, να βάλουν στο επίκεντρο της πάλης τους τις δικές τους ανάγκες κόντρα στα συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υπογράμμισε καταλήγοντας: «Αυτό το σενάριο δεν θα μείνει στη μέση, θα φτάσει μέχρι οι εργάτες, ο λαός να σηκώσει μαζικά το ανάστημά του, να εμπιστευτεί την τεράστια δύναμή του και να πάρει στα χέρια του την εξουσία. Σ’ αυτή λοιπόν τη διακυβέρνηση – όργανο της εργατικής λαϊκής πλειοψηφίας κι εξουσίας, το ΚΚΕ θα έχει τη δική του θέση. Κι αν αυτή η προοπτική σήμερα φαντάζει σε πολλούς μακρινή, τους λέμε συμπορευτείτε με τους κομμουνιστές στους αγώνες για να το φέρουμε πιο κοντά. Αυτή είναι η προοπτική της ελπίδας, και της πραγματικής προόδου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ