today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Πέντε μέτρα για να κλείσουν οι «κερκόπορτες» της πανδημίας

Το «συμβόλαιο τιμής» κυβέρνησης και κοινωνίας για να μην κλείσει ξανά η χώρα, «θωράκισε» έτι περαιτέρω ο Πρωθυπουργός με τα συμπληρωματικά αυστηρά μέτρα, που ανακοίνωσε μέσω διαγγέλματος, για τον έλεγχο του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Πρόκειται για το λεγόμενο plan b της κυβέρνησης που ενεργοποιήθηκε μετά τον «κόκκινο συναγερμό» που σήμανε στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων της χώρας και ύστερα από σχετική εισήγηση των ειδικών. Ένα «μοντέλο» δράσης διάρκειας έως το τέλος του έτους.

Του Κώστα Πασίση

Δυο είναι τα ηχηρά μηνύματα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη χθεσινοβραδινή παρέμβαση του.

Το πρώτο είναι ότι το μίνι «lockdown» στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας οι οποίοι αποκλείονται απ όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ παράλληλα υποχρεούνται να εισέρχονται στους ιερούς ναούς μόνο με rapid test.

Στην προκειμένη περίπτωση έδωσε και καθαρές απαντήσεις σε όσους στο πρόσφατο παρελθόν κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι έκανε τα στραβά μάτια για την είσοδο των  ανεμβολίαστων πιστών στις εκκλησίες, προκειμένου να μη δυσαρεστήσει «ημέτερους» πολιτικούς φίλους της…

Το δεύτερο είναι ο εμβολιασμός που γίνεται επί της ουσίας «υποχρεωτικός» για τους άνω των 60 ετών, προκειμένου να μην «υποβιβαστούν» στην κατηγορία των αρνητών και χάσουν τα προνόμια που έχουν σήμερα, με το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η ισχύς του θα λήγει με την παρέλευση επτά μηνών, από την έκδοση του αν δε γίνει η τρίτη αναμνηστική δόση.

Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα του διαγγέλματος Μητσοτάκη και όπως αναφέρει συνεργάτης του, η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα ευελπιστεί  να αυξηθούν οι ροές στα εμβολιαστικά κέντρα.

Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αισιοδοξία προς αυτή την κατεύθυνση επειδή με την ανακοίνωση των πρόσφατων  «ήπιων» μέτρων, τις τελευταίες εβδομάδες κλείστηκαν πάνω από 350.000 ραντεβού για πρώτο εμβολιασμό. Και οι μισοί από όσους πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την τρίτη δόση, την έκαναν ή την έχουν προγραμματίσει.

Το σωστό μείγμα μέτρων…

Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει τρεις ακόμη παραμέτρους, όπως είναι το κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αποφευχθούν οι συνωστισμοί στα μέσα μεταφοράς, η ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις υγειονομικών και επιτάξεις ιατρών και η εντατικοποίηση των ελέγχων.

Τα συμπληρωματικά μέτρα προκάλεσαν κάποιες απορίες, καθότι μέχρι χθες οι επίσημες διαβεβαιώσεις και οι διαρροές δεν προέβλεπαν νέες παρεμβάσεις, ωστόσο ο Πρωθυπουργός έβαλε τα πράγματα στη σωστή βάση τους και ξεκαθάρισε το τοπίο.

«Όλα τα κράτη προσαρμόζουν συνεχώς τη στάση τους ανάλογα με τη συμπεριφορά του ιού, τις τοπικές, δημογραφικές ιδιομορφίες, αλλά και την ισορροπία μεταξύ της επάρκειας ενός μέτρου και της δυνατότητάς του να εφαρμοστεί και να αποδώσει. Αυτή την ευέλικτη πολιτική ακολουθούμε και εμείς στην ελληνική πραγματικότητα», κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο που άνοιξε από την πολυφωνία έως κακοφωνία ειδικών και μη.

Προτροπή και ενθάρρυνση…

Σε πολιτικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρότι στρίμωξε ολίγον περισσότερο τους ανεμβολίαστους δεν τους έβαλε απέναντι του. Τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητική χροιά και αυτό προκύπτει  από τη γλώσσα που χρησιμοποίησε.

«…αυτό αποδεικνύει ότι η προτροπή και η ενθάρρυνση έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τους γενικούς αφορισμούς περί υποχρεωτικότητας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι και όσοι ακόμη διστάζουν μπορούν ν’ αλλάξουν άποψη, ακούγοντας τι λένε οι ανεμβολίαστοι που νόσησαν. Αυτοί που είδαν τον θάνατο κατάματα στη μοναξιά ενός κρεβατιού της Εντατικής», ανέφερε χαρακτηριστικά, κλείνοντας ερμητικά και το «ενοχλητικό» κεφάλαιο της υποχρεωτικότητας.

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την Αντιπολίτευση να σταματήσει να  κομματικοποιεί  το ανθρώπινο δράμα. «Σήμερα χρειαζόμαστε όσο ποτέ καθαρό μυαλό και ενότητα. Όχι εργαλειοποίηση του πόνου και διγλωσσία, αλλά συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις», τόνισε

Λίγο αργότερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη της αποτυχίας, ενώ ζήτησε και την απομάκρυνση του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ