Σύσκεψη στο Αρκαλοχώρι, παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου

Eurokinissi

Σε σύσκεψη με τοπικούς και παραγωγικούς φορείς του Αρκαλοχωρίου, συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς. Στη σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, εκτός από τους δημάρχους των δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχάνων-Αστερουσίων, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων που αναφέρθηκαν στα προβλήματα τα οποία έχουν αντιμετωπίσει, ζητώντας να απλοποιηθούν κάποιες διαδικασίες προκειμένου να τρέξει η υλοποίηση ζητημάτων πιο άμεσα και επιπλέον να ανοίξει και πάλι η πλατφόρμα arogi.gov.gr για όσους έχουν ανάγκη και δεν πρόλαβαν να κάνουν τις αιτήσεις αποζημίωσης. Εκπρόσωποι των κατοίκων ζήτησαν να δημιουργηθεί γραφείο πληροφοριών για την ενημέρωση των πολιτών, ενώ επέδωσαν ψήφισμα στους υφυπουργούς με μια σειρά από αιτήματα για την ενίσχυση των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών της περιοχής, για να μπορέσουν, όπως ανέφεραν, να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους και να διατηρηθεί ζωντανή η περιοχή.

Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν κάνει αιτήσεις στο «Αρωγή», 8.708 διαφορετικά ΑΦΜ, σε αντιστοιχία μικρότερου αριθμού αυτοψιών, ενώ έχουν γίνει αιτήσεις για 1. 871 επιχειρήσεις /αγροτικές εκμεταλλεύσεις, την ώρα που κλιμάκια της Περιφέρειας που έχουν την αρμοδιότητα ελέγχων για τον εξοπλισμό και τα εμπορεύματα, έχουν συγκεντρώσει έναν αριθμό 375 αιτημάτων για πληγείσες επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, ζήτησε για το επόμενο διάστημα, να γίνει συνάντηση με την Περιφέρεια παρουσία και του οικονομικού και εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου, προκειμένου να διευκρινιστεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

Ο κ. Τριαντόπουλος ξεκαθάρισε ότι οι ιδιοκτήτες πληγέντων ακινήτων (που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και κίτρινα) έχουν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ έκανε γνωστό ότι το ζήτημα με την επιδότηση ενοικίου και φιλοξενίας θα δρομολογηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς ήδη βρίσκονται στο γενικό λογιστήριο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αγωνία των πολιτών για την ανασυγκρότηση της περιοχής, δηλώνοντας ότι έχει την διάθεση και την πρόθεση και το επόμενο διάστημα να γίνουν όσες διαδικασίες απαιτούνται, «ακόμη και με προγράμματα που θα προκύψουν στην πορεία και θα βοηθήσουν ουσιαστικά την περιοχή να ανασυγκροτηθεί».

Ο κ. Τουρνάς αναφέρθηκε στην εθελοντική προσφορά που έχει ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό τις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων των κατοίκων της περιοχής, δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένος, βλέποντας σήμερα στο Αρκαλοχώρι «ότι η εικόνα που καταγράφεται και η κατάσταση που επικρατεί, μοιάζει με εικόνα που εμφανίζουν άλλες περιοχές μετά από ένα ή και ενάμιση χρόνο μετά από μια τέτοια καταστροφή».

Ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε ότι για τους κατοίκους γίνονται περαιτέρω κινήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πληγές τους, ενώ αναφέρθηκε στο Τουρνουά Ποδοσφαίρου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, στο οποίο θα συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων του δήμου Μινώα Πεδιάδος. Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν, τόνισε ο κ. Αυγενάκης, θα δοθούν στις σχολικές επιτροπές και εν συνέχεια θα δοθούν στα σχολεία της περιοχής, ανάλογα με τις ανάγκες που εντοπίζουν.

Νωρίτερα, το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε το Θραψανό, το ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου, το 1ο και 2ο δημοτικό σχολείο Αρκαλοχωρίου που στεγάζονται σε λυόμενες αίθουσες, αλλά και τους οικίσκους, στους οποίους οι εγκατεστημένοι πληγέντες τους υποδέχθηκαν με θέρμη, παραδοσιακούς μεζέδες και ρακή.