today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Οι λόγοι που οδήγησαν τον Μητσοτάκη σε νέο διάγγελμα

Στην απαρέγκλιτη τήρηση των υφιστάμενων μέτρων θα επιμείνει στο έκτακτο διάγγελμα του για τη διαχείριση της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτακης ο οποίος παράλληλα θα τονίσει για άλλη μια φορά ότι στα σχέδια της κυβέρνησης δεν υπάρχει το lockdown, προκειμένου να βάλει οριστικό τέλος στη πολυφωνία αρμόδιων και αναρμόδιων και στην ατέρμονη σεναριολογία των τελευταίων ημέρων.

Η πανσπερμία των απόψεων που ακούγονται από «ειδικούς» και μη για το τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθούν τα …χειρότερα ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ώθησαν τον Πρωθυπουργό να βγει μπροστά και να ξεκαθαρίσει το ομιχλώδες τοπίο.

Του Κώστα Πασίση

Ένας δεύτερος λόγος που επίσης έγειρε τη «ζυγαριά» να εμφανισθεί εκ νέου μπροστά στην κάμερα ο Κυριάκος Μητσοτακης και να αποσαφηνίσει τα επόμενα βήματα, ήταν και ο πολιτικός «τζόγος» από την Αντιπολίτευση, γύρω από τους ανεμβολίαστους και τις απαγορεύσεις που υφίστανται για τη δική τους προστασία αλλά και των υπολοίπων, συμπεριλαμβανομένου και των οικογενειών τους.

Για το εν λόγω ζήτημα η κυβέρνηση ήδη ακολουθεί μια αυστηρή πολιτική, καθώς οι ανεμβολίαστοι δεν έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους.

Ένα μέτρο που θα παραμείνει σε ισχύ και την περίοδο των εορτών, με συνέπεια το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν να είναι μόνο οικογενειακό για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Περαιτέρω μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν. «Έχουμε μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα πάμε όσο μακριά όσο η Αυστρία, με την επιβολή ενός πλήρους lockdown σε μη εμβολιασμένους πολίτες» τόνισε, ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Όπως είναι αναμενόμενο αυτή η …γραμμή δε μπορεί να αλλάξει μέσα σε τρία 24ωρα.

Βέβαια η συγκεκριμένη αναφορά έχει και δεύτερη ανάγνωση που λέει ότι δεν προβλέπεται χαλάρωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους, λόγω εορτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης θα εξηγήσει τη στρατηγική της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση της πανδημίας και αναμένεται να προβεί σε νέα έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να εμβολιαστούν για τη δική τους ασφάλεια.

Ακόμη δεν αποκλείεται στην αυριανή παρέμβαση του να αποσαφηνιστεί και το τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των πολιτών που είναι άνω των 65 ετών.

Επιπλέον θα αναφερθεί στα μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ενθαρρυντικά στοιχεία για τον εμβολιασμο

Η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, αναφορικά με την απόδοση των απογευρευτικών μέτρων και τη σύνδεση τους με το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Και τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ενθαρρυντικά.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24», τόνισε ότι «ειδικά για τα ραντεβού της 1ης δόσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε 192.000 ραντεβού που κλείστηκαν».

Ο κύριος υπουργός ανέφερε ακόμη ότι περίπου 6,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και σχεδόν 6,5 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Την ίδια στιγμή πάντως οι «ειδικοί» που γνωρίζουν την κατάσταση και την εικόνα που επικρατεί στο …μέτωπο που είναι τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Εντατικής θεραπείας συνεχίζουν να ανησυχούν.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Σκαι έκανε λόγο για δυο σενάρια:

Το καλό σενάριο, δείχνει ότι θα πάμε σε μια κορύφωση των κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, αλλά η κορύφωση των διασωληνώσεων και των θανάτων θα έρθει 2-3 εβδομάδες αργότερα.

το κακό σενάριο, η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου με 8.000-9.000 κρούσματα και σίγουρα με περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι στις γιορτές θα έχουμε μια αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ