today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Βασικός «παίχτης» στην ευρωπαϊκή πολιτική σκακιέρα ο Μητσοτάκης

Σε κεντρικό «παίχτη» στην ευρωπαϊκή πολιτική σκακιέρα έχει μετατραπεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, έχοντας κομίσει σημαντικά μηνύματα στον Άγγλο Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για τις ευρωβρετανικές σχέσεις που είναι μεταξύ «σφύρας και άκμονος»

Στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης Μητσοτάκη-Τζόνσον πέρα από τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, την τουρκική προκλητικότητα, το κυπριακό, τα γλυπτά του Παρθενώνα βρέθηκε και το πρωτόκολλο για τις Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία, που περιλαμβάνεται στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλειου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Του Κώστα Πασίση

Στην προκειμένη περίπτωση ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετέφερε τις ευρωπαϊκές σκέψεις και θέσεις, μιας και το προαναφερθέν θέμα είναι υπό συζήτηση και σε εξέλιξη.

Ειδικότερα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχεια του διαλόγου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. για το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία και υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του στα πλαίσια των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τη Συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν μεταβεί στο Λονδίνο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αλλά και τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας κ. Μάρτιν και αυτό έχει τη σημασία του.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέλαβε να εκτελέσει μια «ειδική αποστολή» στη Βρετανική πρωτεύουσα για λογαριασμό της Ευρώπης και αυτό προσδίδει στη χώρα μας προστιθέμενη αξία για το ρόλο που διαδραματίζει πλέον εντός Ε.Ε.

Όλα αυτά είναι απόρροια των τελευταίων διπλωματικών επιτυχιών της χώρας, μέσα από τις στρατηγικές συμφωνίες της με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, αλλά και την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας στον εξωτερικό.

Η Ελλάδα συμμετέχει σε όλες τις διεθνείς διασκέψεις που την αφορούν, με τελευταίο παράδειγμα τη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη και συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Ο νέος αναβαθμισμένος ρόλος της φαίνεται και στην ιδιαίτερη σε χροιά επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός στη ρωσική πρωτεύουσα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και τη συνάντηση του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη, μόλις «κλείδωσε», προκάλεσε έκπληξη, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Πούτιν δεν είναι και ο ιδανικότερος από πλευράς συγκυρίας και του κλίματος που επικρατεί μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ωστόσο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «τίποτε δεν έγινε κρυφίως, και τα πάντα είναι σε γνώση των ΗΠΑ».

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη αυτή έχει μεγάλη σημασία, μιας και η Ρωσία στο Κυπριακό τάσσεται υπερ μια λύσης διζωνικής δικοινοτικής χωρίς κατοχικά στρατεύματα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επίσης συνάντηση και με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη χώρα μας στις 25 Μαρτίου κατά τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ