today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Α.Ασημακοπούλου: Στην Ευρωβουλή η καταστροφή εκκλησιαστικής περιουσίας από την Τουρκία

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «καταστροφή και την καταπάτηση εκκλησιαστικών περιουσιών της Τενέδου από το τουρκικό κράτος», κατέθεσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «αφορμή στάθηκε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του ελληνικού Κοινοβουλίου, Νικήτα Κακλαμάνη, στη βάση της πρόσφατης καταγγελίας εκπροσώπων του Ελληνισμού στην Τένεδο ότι καταστρέφονται εκκλησίες και στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς στο νησί, καταπατείται η εκκλησιαστική περιουσία και δεν επιστρέφονται στην Εκκλησία του νησιού οι ιδιοκτησίες της, από το τουρκικό κράτος».

Στην ερώτησή της, η κ. Ασημακοπούλου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «από τους 120 τίτλους που κατείχε η Εκκλησία του νησιού, ανάμεσά τους και σχολικά κτίρια, έχουν επιστραφεί μέχρι σήμερα οι 27, και από αυτούς τους 27, για τους 12 εκκρεμεί δικαστική διαμάχη» (οι σχετικές καταγγελίες έγιναν στη Βουλή των Ελλήνων στις 20/10/2021 και 21/10/2021, σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης).

Επίσης, κ. Ασημακοπούλου υπογραμμίζει ότι «η δραστηριότητα αυτή του τουρκικού κράτους στην Τένεδο, συνιστά παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης της Λωζάνης, καθώς καταστρέφονται μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καταπατώνται και δεν επιστρέφονται οι εκκλησιαστικές περιουσίες, ενώ το ελληνικό στοιχείο πιέζεται και με τρόπο κεκαλυμμένο απειλείται με εξάλειψη».

Κατόπιν αυτών, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την «προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Τενέδου», αλλά και για να «επιστραφούν από το τουρκικό κράτος στην Εκκλησία του νησιού, οι ιδιοκτησιακοί τίτλοι που δικαιωματικά της ανήκουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ