today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε κατά της Πολωνίας αναφορικά με τους διορισμούς δικαστών

Το κορυφαίο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε σήμερα ότι οι πολωνικοί κανονισμοί που επιτρέπουν στον υπουργό Δικαιοσύνης να διορίζει δικαστές σε ανώτερα ποινικά δικαστήρια ή να τους αποπέμπει χωρίς να δηλώσει τους λόγους, παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η υπόθεση προέκυψε όταν πολωνικό δικαστήριο ρώτησε αν η δυνατότητα της πολωνικής κυβέρνησης να διορίζει έναν από τους τρεις δικαστές δικαστηρίου που αποφαίνεται σε ποινικές υποθέσεις ή να τερματίζει ένα διορισμό δικαστή παραβιάζει την απαίτηση για δικαστική ανεξαρτησία.

Το πολωνικό δικαστήριο δήλωσε πως οι διορισμοί και οι τερματισμοί τους δεν βασίζονται σε προκαθορισμένα νομικά κριτήρια και οι τελευταίοι δεν χρειάζεται να αιτιολογούνται.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε πως οι κανονισμοί που σχετίζονται με τους διορισμούς δικαστών πρέπει να προβλέπουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιούνται ως μέσα άσκησης πολιτικού ελέγχου σε δικαστικές αποφάσεις.

Η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας εμπλέκται σε σειρά διενέξεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με θέματα όπως το κράτος δικαίου και οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις που, σύμφωνα με επικριτές, υπονομεύουν την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ