today-is-a-good-day
17 C
Athens

Άδωνις Γεωργιάδης στο ThePresident: Οι επενδυτές «ψηφίζουν» Ελλάδα – έρχονται περισσότερες επενδύσεις το 2022

Η δημοσιοποίηση των φθινοπωρινών προβλέψεων 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη Πέμπτη, πέραν της εξαιρετικά σημαντικής αύξησης του εκτιμώμενου ποσοστού ανάπτυξης για το 2021 στο 7,1% από το 4,3% της προηγούμενης – ανοιξιάτικης – πρόβλεψης, εμπεριείχε και ένα σαφές μήνυμα: η ανάκαμψη της Ελλάδας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις και η ελληνική οικονομία οδεύει για μία από τις καλύτερες όσον αφορά στις επενδύσεις χρονιές με ισχυρή επενδυτική δυναμική και για τα επόμενα χρόνια.

Του Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση των επενδύσεων (ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου) κατά 15,3% φέτος και 13,4% το 2022 έρχεται στο μεσοδιάστημα μεταξύ της αναμενόμενης στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ για το ρυθμό αύξησης των επενδύσεων το 3ο τρίμηνο του 2021 και της ανακοινωθείσας ήδη αύξησης κατά 12,9% (σε ετήσια βάση) το 2ο τρίμηνο του 2021.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι επενδύσεις βρίσκονται σε ανοδική πορεία για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο καταγράφοντας, το 2ο τρίμηνο του 2021, διψήφιο ρυθμό αύξησης σε ετήσια βάση και επιταχυνόμενο ρυθμό έναντι του προηγούμενου τριμήνου (4,3%) για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Οι αριθμοί το 3ο τρίμηνο είναι βέβαιο ότι θα είναι ακόμη καλύτεροι καθώς έρχονται να αποτυπώσουν αυτό που συμβαίνει στην πραγματική οικονομία σε καθημερινή πλέον βάση:

– ξένες εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται και παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Pfizer και η Digital Realty επιλέγουν την Ελλάδα για τις επενδύσεις τους με έμφαση μάλιστα στη «νέα οικονομία της γνώσης», που έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα συνολικά στην οικονομία,

-οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ανακοινώνουν, δρομολογούν και υλοποιούν επενδυτικά σχέδια,

-οι συμμετοχές και τα τιμήματα στους διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων ξεπερνούν και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη,

-μεγάλης εμβέλειας επιχειρηματικά deals προχωρούν με ταχείς ρυθμούς καθώς όλοι διαβλέπουν τις ευκαιρίες και σπεύδουν να είναι στρατηγικά τοποθετημένοι για την «επόμενη ημέρα».

Αν όλα αυτά είναι εξαιρετικά καλά νέα, το μέλλον και μάλιστα το άμεσο μέλλον θα φέρει ακόμη καλύτερα. Η εκτίμησή μου είναι ότι όσα θα δούμε το 2022 στον τομέα των επενδύσεων θα ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Πού εδράζω αυτήν την εκτίμηση;

-Στην πολύ μεγάλη κίνηση στο γραφείο μου από ενδιαφερόμενους επενδυτές,

-την πληροφόρηση που έχουμε από τις επενδυτικές τράπεζες

-και βεβαίως τις αιτήσεις που κατατίθενται και επεξεργάζεται το Enterprise Greece για στρατηγικές επενδύσεις σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα logistics, ο τουρισμός προφανώς, το real estate, η υψηλή τεχνολογία, η βιομηχανία, τα τρόφιμα.

Τι βλέπουν οι επενδυτές απ’ όλο τον πλανήτη στην Ελλάδα και γιατί «ψηφίζουν» με τα χρήματά τους θετικά στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας;

Το πρώτο, την πολιτική σταθερότητα, που είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για τις επενδύσεις.

Το δεύτερο, μία φιλοεπενδυτική Κυβέρνηση που προωθεί μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση βελτίωσης του επενδυτικού και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το τρίτο, το rebranding της Ελλάδας ως χώρας σοβαρής και αξιόπιστης και ιδιαίτερα η με εντυπωσιακό ρυθμό ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, που δίνει την εικόνα της Ελλάδας ως μίας σύγχρονης, μοντέρνας χώρας.

Το τέταρτο, τη σημαντική μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών ως επιπλέον κίνητρο και για επενδύσεις αλλά και για την επιστροφή των επιστημόνων μας από το εξωτερικό.

Όλα αυτά έρχονται να «κουμπώσουν» με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και βεβαίως με το πρωτοφανούς δύναμης πυρός αναπτυξιακό πρόγραμμα της νέας προγραμματικής περιόδου, αποτελούμενο από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων).

Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά: η Ελλάδα προβάλλει σήμερα ως ένας από τους ελκυστικότερους επενδυτικούς προορισμούς διεθνώς. Αφήνουμε πίσω τη μεμψιμοιρία και την γκρίνια και πάμε μπροστά για να αλλάξουμε την Ελλάδα και να φέρουμε ευημερία και προκοπή στον ελληνικό λαό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ