today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

Ν.Χριστοδουλίδης: Αναμένω ενημέρωση για την πρόοδο του εγγράφου επιλογών αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα

Στην ετοιμασία του εγγράφου επιλογών αντίδρασης της ΕΕ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε τα εξής: «Προσβλέπω στη σημερινή συνάντηση, η οποία τυγχάνει να συμπίπτει με την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους που έχει καταδικαστεί καθολικά από τη διεθνή κοινότητα και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς. Από εκεί και πέρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης αναμένω να ενημερωθούμε για την πρόοδο, την εξέλιξη της ετοιμασίας του εγγράφου επιλογών αντίδρασης της ΕΕ στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Στις 27 Ιουλίου, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ξεκάθαρα, δημόσια, έχουν δηλώσει την ανάγκη αντίδρασης από πλευράς ΕΕ αν δεν υπάρξει ανάκληση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».

Εξάλλου, σχετικά με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τη Λευκορωσία, ο Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Είμαστε έτοιμοι να ληφθούν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί αυτή η εργαλειοποίηση, επαναλαμβάνω, του ανθρώπινου πόνου. Αποφάσεις που θα αφορούν οριζόντια όλα τα κράτη τα οποία προωθούν τέτοιου είδους προσεγγίσεις. Και σίγουρα δεν είναι μόνο η Λευκορωσία που ακολουθεί τέτοιες πολιτικές. Στη δική μας περίπτωση, στην περίπτωση της Κύπρου, σχεδόν καθημερινά η Τουρκία εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο. ‘Αρα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις, επαναλαμβάνω, που θα έχουν οριζόντια ισχύ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ