today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Αλ.Λουκασένκο: Το Μινσκ εργάζεται ώστε να επιστρέψουν οι μετανάστες στις χώρες τους

Η Λευκορωσία εργάζεται «ενεργητικά» ώστε να επιστρέψουν στις χώρες τους οι μετανάστες που έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιους καταυλισμούς στα σύνορα της χώρας με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, τονίζοντας όμως ότι αυτοί δεν επιθυμούν να φύγουν.

«Είμαστε έτοιμοι, όπως ήμασταν πάντα, να τους βάλουμε όλους σε αεροπλάνα (…) τα οποία θα τους μεταφέρουν στα σπίτια τους», επεσήμανε ο Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

«Διεξάγεται έντονη εκστρατεία προκειμένου να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι ‘σας παρακαλούμε, επιστρέψτε’, όμως κανείς δεν το θέλει», πρόσθεσε.

Χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους από τη Μέση Ανατολή, βρίσκονται εδώ και πολλές ημέρες στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας εν μέσω ψύχους.

«Θέλω να το υπογραμμίσω: δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε σύγκρουση στα σύνορα. Θα ήταν πολύ λυπηρό», υπογράμμισε ο Λευκορώσος πρόεδρος, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την Πολωνία ότι «έχει ανάγκη» αυτή την κρίση λόγω «των εσωτερικών της προβλημάτων» και της έντασης που υπάρχει με τους εταίρους της στην ΕΕ.

Η ΕΕ κατηγορεί το Μινσκ ότι οργανώνει αυτές τις μεταναστευτικές ροές παρέχοντας άδειες εισόδου και ναυλώνοντας αεροπλάνα για να μεταφέρουν μετανάστες, ώστε αυτοί στη συνέχεια να μεταβούν στα σύνορα με την Πολωνία και να περάσουν στην ΕΕ, σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο καθεστώς Λουκασένκο πέρυσι μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο η λευκορωσική αεροπορική εταιρεία Balavia ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν επιτρέπεται πλέον σε Σύρους, Ιρακινούς, Αφγανούς και Υεμενίτες να επιβιβάζονται στα αεροσκάφη της στο Ντουμπάι με προορισμό τη Λευκορωσία.

Μετά τις πιέσεις των Ευρωπαίων διπλωματών και η Τουρκία απαγόρευσε στους Σύρους, τους Ιρακινούς και τους Υεμενίτες να ταξιδεύουν στη Λευκορωσία.

Η ιδιωτική, συριακή αεροπορική εταιρεία Charm Wings Airlines επίσης ανέστειλε τις πτήσεις της προς το Μινσκ.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας διέψευσε σήμερα ως «παράλογες» τις κατηγορίες της Δύσης ότι τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της χώρας την κατασκευάζει το Μινσκ.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ανατόλι Γκλαζ, μιλώντας στο Sputnik, διέψευσε ότι η Belavia μετέφερε παρανόμως μετανάστες στο παρελθόν ή ότι σχεδιάζει να το πράξει στο μέλλον.

«Έχουμε δηλώσει αρκετά ξεκάθαρα, επανειλημμένα και σε διάφορα επίπεδα: η εθνική αεροπορική εταιρεία OJSC Belavia δεν έχει μεταφέρει ποτέ, δεν μεταφέρει και δεν θα μεταφέρει πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες», υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ