today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Λίβανος: Σοκαρισμένος από τη φτώχεια και την αδράνεια δηλώνει ο εισηγητής του ΟΗΕ

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον Λίβανο δεν έχουν συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα και δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για την οικονομική κρίση που έχει «φτωχοποιήσει βίαια» τον πληθυσμό, κατήγγειλε υψηλόβαθμός αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Είμαι σοκαρισμένος από το γεγονός ότι πρόκειται για μια αν όχι ήδη αποτυχημένη χώρα, μια χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα να θεωρείται αποτυχημένη, και παρά ταύτα δεν αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των πολιτών», δήλωσε ο Ολιβιέ ντε Σούτερ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα έπειτα από αποστολή δύο εβδομάδων στον Λίβανο.

«Είδα στον Λίβανο σκηνές που δεν θα φανταζόμουν ποτέ να δω σε μια χώρα μεσαίου εισοδήματος», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου, που σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο με στόχο να βοηθήσει τη χώρα να εξέλθει από την οικονομική κατάρρευση, δεν έχει λάβει ακόμη σοβαρά μέτρα για να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, η οποία πλέον πλήττει σχεδόν το 80% του πληθυσμού.

Αφού ήραν εντελώς την επιδότηση των καυσίμων, οι αρχές του Λιβάνου μειώνουν σταδιακά την επιδότηση των φαρμάκων και του αλευριού, την ώρα που η λιβανέζικη λίρα έχει χάσει το 90% της αξίας της στη μαύρη αγορά από την έναρξη της κρίσης το φθινόπωρο του 2019.

Οι τράπεζες της χώρας έχουν επιβάλει άτυπους ελέγχους στις αναλήψεις, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση στον Λίβανο μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως μετά το 1850.

«Την ώρα που ο πληθυσμός προσπαθεί να επιβιώσει μέρα με την ημέρα, η κυβέρνηση χάνει πολύτιμο χρόνο», τόνισε ο ντε Σούτερ, επικρίνοντας «την αδράνεια της κυβέρνησης μπροστά σε αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση που έχει βυθίσει στη μιζέρια τον πληθυσμό».

Ο πληθωρισμός αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα κυβερνητικά στοιχεία, οι τιμές των βασικών προϊόντων έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί σε διάστημα ενός έτους.

Τον προηγούμενο μήνα η οργάνωση Save the Children είχε προειδοποιήσει ότι «τα παιδιά στον Λίβανο αναγκάζονται να παραλείψουν γεύματα καθώς οι γονείς τους δυσκολεύονται να αγοράσουν βασικά τρόφιμα».

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού του Λιβάνου, μια χώρας μεσαίου εισοδήματος μέχρι πρότινος, πλήττονται από τη φτώχεια, η οποία έχει αυξηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης που οφείλεται σε δεκαετίες διαφθοράς και κακοδιαχείρισης.

Οι δυτικές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στον Λίβανο, εφόσον προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, όμως η χώρα δεν διαθέτει σταθερή κυβέρνηση εδώ και 13 μήνες, μετά τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020.

Ο ντε Σούτερ δήλωσε ότι θα συστήσει την άμεση εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας που καθυστερούν εδώ και μήνες, την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη φορολόγηση του πλούτου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κοινωνική ανισότητα.

Η τελική του έκθεση θα δημοσιευθεί στις αρχές του 2022.

Ο ντε Σούτερ συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους του Λιβάνου, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ