today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν: Ανακάμπτει η οικονομία της Ε.Ε.

Ρυθμοί ανάπτυξης 5%, 4,3% και 2,5% το 2021, το 2022 και το 2023 αντίστοιχα στην Ε.Ε.

Η οικονομία της Ε.Ε. ανακάμπτει από την τις επιπτώσεις της Πανδημίας ταχύτερα από το αναμενόμενο καθώς η εμβολιαστική εκστρατεία προχωρά και οι περιορισμοί σταδιακά  αίρονται, η ανάπτυξη ξεκίνησε την άνοιξη και συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στηριζόμενη στο άνοιγμα της οικονομίας, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές οικονομικές της προβλέψεις.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες η οικονομία της Ε.Ε. αναμένεται να συνεχίσει να επεκτείνεται στον προβλεπόμενο ορίζοντα, πετυχαίνοντας ρυθμούς ανάπτυξης 5%, 4,3% και 2,5% το 2021, το 2022 και το 2023 αντίστοιχα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης για την Ευρωζώνη προβλέπεται να είναι πανομοιότυπη με εκείνη της Ε.Ε. το 2021 και το 2022 και 2,4% το 2023. Η πρόβλεψη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από δύο παράγοντες: την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 και τον ρυθμό με τον οποίο η προσφορά προσαρμόζεται στην ταχεία ανάκαμψη της ζήτησης μετά το άνοιγμα της οικονομίας.

Με σχεδόν 14% σε ετήσια βάση, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ήταν η υψηλότερη ένδειξη που έχει καταγραφεί – τόσο υψηλή όσο και η άνευ προηγουμένου πτώση του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδος πέρσι, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Η οικονομία της ΕΕ ανέκτησε το επίπεδο παραγωγής πριν από την πανδημία το τρίτο τρίμηνο του 2021 και πέρασε από την ανάκαμψη στην επέκταση.

Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να συνεχίσει να οδηγεί αυτήν την επέκταση. Βελτιώσεις στις αγορές εργασίας και η προβλεπόμενη μείωση των αποταμιεύσεων αναμένεται να συμβάλλει στη διατήρηση του ρυθμού των καταναλωτικών δαπανών. Η εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) αρχίζει επίσης να παίζει σημαντικό ρόλο ρόλο στην τόνωση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων.

Οι αγορές εργασίας της Ε.Ε. βελτιώθηκαν σημαντικά χάρη στη χαλάρωση των περιορισμών στις καταναλωτικές δραστηριότητες. Το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η οικονομία της ΕΕ δημιούργησε περίπου 1,5 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε. Ωστόσο, συνολικά Ο αριθμός των απασχολουμένων στην ΕΕ εξακολουθούσε να είναι 1% χαμηλότερος από το επίπεδο πριν από την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ