Η General Electric «σπάει» σε τρεις εταιρείες

ΑΠΕ

H General Electric Co (GE) θα διαχωριστεί σε τρεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες, καθώς ο ιστορικός βιομηχανικός κολοσσός αναζητεί τρόπους για να απλοποιήσει τις δραστηριότητες του, να μειώσει το χρέος του, αλλά και να αναζωογονήσει την τιμή των μετοχών του, όπως ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, η GE.

Ο διαχωρισμός της εταιρίας σηματοδοτεί τον τερματισμό της εταιρικής κοινοπραξίας της GE που διήρκησε για 129 χρόνια και η οποία ήταν κάποτε, η εταιρική κοινοπραξία με τη μεγαλύτερη οικονομική αξία κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ, αλλά και ένα παγκόσμιο σύμβολο της αμερικανικής επιχειρηματικής ισχύος.

Η τιμή των μετοχών της GE αυξήθηκε χθες, Τρίτη, κατά 2,6% στα 111,29 δολάρια, αφού κατέγραψε υψηλό περίπου 3,5 ετών, σε σύγκριση με μία μείωση των τιμών των μετοχών κατά 0,35% στον ευρύτερο χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500.

Η τιμή των μετοχών της General Electric έχει αυξηθεί κατά περίπου 9% από την 30η Ιουλίου, όταν η εταιρία προχώρησε σε μείωση του αριθμού των διαπραγματεύσιμων μετοχών της.

Η GE, που έχει έδρα τη Βοστόνη, ανακοίνωσε ότι οι τρεις νέες εταιρίες θα επικεντρώσουν τις δραστηριότητες τους στην ενέργεια, στον τομέα της υγείας και στην πολιτική αεροπορία.

Η εταιρία θα διαχωριστεί σε μία εταιρία υπηρεσιών στον τομέα της υγείας, με την οποία αναμένει ότι θα διατηρήσει ένα μερίδιο 19,9% της αγοράς στις αρχές του 2023.

Στον τομέα της ενέργειας θα γίνει σύμπραξη της GE Renewable Energy, της GE Power και της GE Digital και θα έχει ένα δευτερογενή τομέα δραστηριότητας στις αρχές του 2024.

Μετά το διαχωρισμό του σημερινού εταιρικού σχήματος, θα σχηματιστεί μία αεροπορική εταιρία υπό το διευθύνοντα σύμβουλο Λάρι Καλπ. Η εταιρία αυτή θα διαχειρίζεται τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας, όπως επίσης τις οικονομικές οφειλές της, συμπεριλαμβανομένων και των τρεχουσών δραστηριοτήτων της στον τομέα της ασφάλισης.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε ότι τα εμπορικά σήματα και οι ονομασίες των νέων επιχειρηματικών σχημάτων της GE θα αποφασιστούν αργότερα.

Πρόκειται για την πιο γενναία προσπάθεια υπό την ηγεσία του Καλπ που ανέλαβε την ηγεσία της GE το 2018 για την απλοποίηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρίας.

Κατά την τελευταία τριετία, ο Καλπ επικέντρωσε την προσπάθειά του στη μείωση του ελλείμματος της εταιρίας, μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων, αλλά και της βελτίωσης του επιπέδου οικονομικής ρευστότητας της GE, μέσω της εξομάλυνσης της επιχειρηματικής της λειτουργίας, αλλά και της μείωσης των γενικών εξόδων της.

Η εφαρμογή των μέτρων οδήγησε στην βελτίωση των δεδομένων του προϋπολογισμού της GE, σε μία πορεία της εταιρίας για τη μείωση του χρέους κατά ποσό μεγαλύτερο των 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το τέλος του 2021.

Η GE αναμένεται ότι θα παραγάγει αποτέλεσμα διαθέσιμης οικονομικής ρευστότητας μεγαλύτερο των επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 και προγραμματίζει τη ρευστοποίηση των μετοχών της στην Baker Hughes, στην AerCap και στον τομέα της δραστηριότητάς της, στις υπηρεσίες υγείας, προκειμένου να μειώσει το καθαρό της χρέος σε επίπεδο μικρότερο των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την επόμενη χρονιά.

Σε μία συνέντευξή του στο Reuters, ο Καλπ δήλωσε ότι η απόφαση για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της εταιρίας ελήφθη μετά την πρόοδο που έγινε στην αποκατάσταση των οικονομικών στοιχείων του προϋπολογισμού, αλλά και στην λειτουργική απόδοσή της.

Ο ίδιος δεν αναμένει ότι η προσπάθεια διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της GE θα βρεθεί αντιμέτωπη με εργατικά ζητήματα, ενώ σύμφωνα με τον Καλπ δεν υπήρξε πίεση των επενδυτών για τη λήψη της απόφασης.

«Οι δευτερογενείς δραστηριότητες παράγουν μεγάλη αξία», δήλωσε ο ίδιος στη συνέντευξή του. «Πρόκειται για κινήσεις που γίνονται προκειμένου η GE να γίνει πιο ισχυρή, βοηθώντας τις επιχειρήσεις και τις ομάδες των στελεχών μας να αποδώσουν καλύτερα».