today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

ΕΕ: «Η υβριδική επίθεση» της Λευκορωσίας νομική βάση για νέες κυρώσεις

Το ΝΑΤΟ δηλώνει στο πλευρό της Πολωνίας

Οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα ότι η απόφαση της Λευκορωσίας να ενθαρρύνει μετανάστες από τη Μέση Ανατολή να εισέλθουν στην Πολωνία μπορεί νομικά να θεωρηθεί μια «υβριδική επίθεση» που αποτελεί βάση για έναν νέο γύρο κυρώσεων εις βάρος του Μινσκ, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των 27 απεσταλμένων του ευρωπαϊκού μπλοκ στις Βρυξέλλες, ανέφεραν διπλωμάτες. Η Λευκορωσία αρνείται οποιαδήποτε επιλήψιμη ενέργεια και λέει ότι η ίδια, και όχι η ΕΕ, είναι θύμα μιας «υβριδικής επίθεσης» με χρήση αντισυμβατικών τακτικών πολέμου.

Το Reuters ανέφερε χθες Τρίτη ότι η ΕΕ βρίσκεται κοντά στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων ενάντια στη Λευκορωσία, με τιμωρητικά μέτρα ενάντια σε περίπου 30 άτομα και οντότητες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών και της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας Belavia, με την έγκριση αυτών των κυρώσεων να αναμένεται το νωρίτερο την επόμενη εβδομάδα.

Το πακέτο κυρώσεων θα συζητηθεί από εμπειρογνώμονες αύριο Πέμπτη με δυνατότητα έγκρισης τη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν προγραμματισμένη συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η συμφωνία για τους στόχους των κυρώσεων και οι αποδείξεις που απαιτούνται για την αποφυγή ένδικων προσφυγών σημαίνει ότι η επιβολή κυρώσεων ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο. Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει επίσης να αποφασίσουν εάν θα στοχεύσουν τις υφιστάμενες συμβάσεις μίσθωσης αεροσκαφών της Belavia ή μόνο μελλοντικές συμφωνίες.

Παράλληλα σήμερα η Πολωνία ενημέρωσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορά της, την οποία η Βορειοατλαντική Συμμαχία τονίζει ότι προκλήθηκε από το Μινσκ, δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση.

«Οι σύμμαχοι κατέστησαν σαφές ότι η Λευκορωσία φέρει την ευθύνη για την κρίση και ότι η χρήση του μεταναστευτικού από το καθεστώς Λουκασένκο ως μια υβριδική τακτική είναι απάνθρωπη, παράνομη και απαράδεκτη», είπε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να βοηθήσει περαιτέρω τους συμμάχους μας και να διατηρήσει την ασφάλεια και την ασφάλεια στην περιοχή», είπε ο αξιωματούχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ