today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Οι ερημίτες της Σκωτίας

Η πανδημία ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να ζήσουν απομονωμένοι όταν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο επέβαλλαν το lockdown, ωστόσο για μερικούς η απομόνωση είναι τρόπος ζωής εδώ και χρόνια.

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “The Guardian” διηγείται την ιστορία τεσσάρων σύγχρονων ερημιτών που ζουν μακριά από τις πόλεις και έχουν εγκατασταθεί σε απόμακρα σημεία της Σκωτίας.

Το δημοσίευμα της “The Guardian” ξεκινά με τον 70χρονο Jake Williams ο όποιος μετακόμισε στην αγροικία που κατοικεί μέχρι και σήμερα τη δεκαετία του ’70, με την τότε σύζυγό του και την κόρη του. Το σπίτι του Williams βρίσκεται σε μια δασική περιοχή στο Aberdeenshire, δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή συμβατικό σύστημα αποχέτευσης. Ωστόσο, ο Williams δεν απαρνήθηκε τη φήμη όταν εκείνη του χτύπησε την πόρτα και εμφανίστηκε στο κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ Two Years At Sea του Ben Rivers, σε τηλεοπτική εκπομπή του Frankie Boyle, ενώ παίζει λαϊκή μουσική σε ανοιχτές βραδιές μικροφώνου.

Η, επίσης 70χρονη, Sara Maitland είναι μια επιτυχημένη συγγραφέας η οποία περνούσε όλο και όλο και περισσότερο χρόνο μόνη της όταν ο γάμος της διαλύθηκε το 1993. «Πήγα να ζήσω στην ύπαιθρο. Εδώ άρχισα να εξασκώ τη μοναξιά και από εκεί μεγάλωσε. Βρήκα ότι μου άρεσε», είπε.

Αναγνωρίζει ότι η ζωή μόνη στην απομακρυσμένη ύπαιθρο μπορεί να γίνει δύσκολη όσο μεγαλώνει, ειδικά όταν δεν θα μπορεί πλέον να οδηγήσει καθώς είναι απαραίτητο το αυτοκίνητο για να αγοράζει προμήθειες και να απομακρύνει τα σκουπίδια, μιας και δεν γίνεται συλλογή των κάδων.

Ο 65χρονος Davy McDonald μετακόμισε σε μια σκηνή το 2007, αφού διαγνώστηκε με σοβαρή καρδιακή πάθηση και του είπαν οι γιατροί ότι χρειαζόταν μεταμόσχευση. Αποφάσισε να απομονωθεί στην άκρη μιας λίμνης, στα ανατολικά του Fort William.

«Σκέφτηκα πως αν έχω ένα μικρό προσδόκιμο ζωής, θα ζήσω στην άγρια ​​φύση, αυτό θα έκανα όταν αποσύρθηκα». Ο McDonald ζει σε μια περιοχή χωρίς σήμα τηλεφώνου ή δρόμους, που λίγοι πεζοπόροι επισκέπτονται, έχει μάθει να είναι αυτάρκης και να αντέχει τις αντίξοες συνθήκες. Για να αγοράσει προμήθειες πρέπει να κάνει ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής 10 μιλίων με τα πόδια και 50 μιλίων με το τρένο.

Τέλος, ο 74χρονος Ken Smith είναι γνωστός ως Ερημίτης του Treig και ζει μόνος σε μια απομονωμένη ξύλινη καλύβα, χωρίς σύγχρονες ανέσεις, από το 1984. Μια φορά το μήνα περπατά μέχρι τον πλησιέστερο σταθμό για να μεταβεί στο Fort William για φαγητό και για να προμηθευτεί φάρμακα. Η μοναδική του παραχώρηση στη σύγχρονη ζωή είναι ένας μηχανισμός εντοπισμού έκτακτης ανάγκης, τον οποίο ενεργοποίησε τον Φεβρουάριο του 2019 αφού αρρώστησε και χρειάστηκε να διακομιστεί σε νοσοκομείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ