today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Διπλωματικές πηγές: Άνοιγμα της Ελλάδας στην Αφρική

Άνοιγμα της Ελλάδας στην υπο-σαχάρια Αφρική, μια περιοχή η οποία είχε παραμείνει για αρκετά χρόνια εκτός του πλαισίου των προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αποτελεί η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Ρουάντα, η πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη χώρα αυτή, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. Όπως σημειώνουν, έμφαση δίνεται στο ρόλο της Ρουάντα στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή, ως προτύπου εθνικής συμφιλίωσης και οικονομικής ανάπτυξης.

Περαιτέρω, οι ίδιες διπλωματικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα, χώρα που δεν έχει αποικιακό παρελθόν και λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη ιστορικών ελληνικών κοινοτήτων στην Αφρική, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει στέρεες βάσεις συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες.

Ειδικότερα, αναφέρουν πως την επίσκεψη αυτή υπαγόρευσαν αρκετοί παράγοντες. «Κατ’ αρχάς η Αφρική αποτελεί την ήπειρο με τη μεγαλύτερη δυναμική οικονομικής ανάπτυξης. Η Ρουάντα αποτελεί υπόδειγμα οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης στην Αφρική και συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών αφρικανικών οικονομιών με τις καλύτερες επιδόσεις στην επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, όμως, η Αφρική, με τεράστια πληθυσμιακή αύξηση και τις υφιστάμενες οικονομικές ανισότητες, αποτελεί επίσης εν δυνάμει πηγή αστάθειας και παράνομης μετανάστευσης για την Ευρώπη» εξηγούν.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν ότι η ενασχόληση της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με τα τεκταινόμενα στην Αφρική καθίσταται επιτακτική και προσθέτουν πως η Ρουάντα, αν και μικρή σχετικά χώρα για τα αφρικανικά δεδομένα (12 εκατομμύρια κάτοικοι), διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στους περιφερειακούς οργανισμούς.

Συγκρατούν ακόμα ότι η γενική γραμματέας της Γαλλοφωνίας, στην οποία συμμετάσχει επίσης και η Ελλάδα, είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα. Επιπροσθέτως, σημειώνουν πως η Ρουάντα κατέχει τη νέα θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, καθώς και ότι ο Πρόεδρος της χώρας Πολ Καγκάμε (Paul Kagame) συμμετείχε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής του G-20 στη Ρώμη, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Αφρικανικής Ένωσης (NEPAD). Μάλιστα, μόλις την περασμένη εβδομάδα η Ρουάντα φιλοξένησε τη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης.

Επίσης, οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής ότι η Ρουάντα είναι η χώρα με την τέταρτη μεγαλύτερη συνεισφορά σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ (βασικά στην Αφρική), παράλληλα συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές της Αφρικανικής Ένωσης και έχει αποστείλει στρατεύματα στη Βόρεια Μοζαμβίκη για την καταπολέμηση ακραίου ισλαμιστικού κινήματος που έχει κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή. Υπό το πρίσμα αυτό, υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα, χώρα η οποία επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι και να προωθήσει την πολυμερή συνεργασία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και σε πλήρη σεβασμό του Χάρτη του ΟΗΕ, βρίσκει στη Ρουάντα ένα φυσικό εταίρο στην Αφρική.

Τέλος, επισημαίνουν ότι η Ρουάντα αποτελεί χώρα υπόδειγμα για την προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης και της κοινωνικής ασφάλειας, μετά τη γενοκτονία του 1994, η οποία άφησε μεταξύ 500.000-1.000.000 νεκρούς. Προσθέτουν πως στο πλαίσιο αυτό η Ρουάντα δίνει το παράδειγμα παγκοσμίως και βεβαίως θέτει άλλες χώρες, οι οποίες απαγορεύουν ακόμα και τη χρήση του όρου «γενοκτονία» προ των ευθυνών τους.

Για το σύνολο των ανωτέρω λόγων, όπως επεξηγούν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα οφείλει να δείξει το έμπρακτο και όχι μόνο το λεκτικό ενδιαφέρον της για την ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρουάντα.

Επιπροσθέτως, τονίζουν πως τρία απτά αποτελέσματα κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. «Καταρχήν υπογράφηκαν δύο Μνημόνια Συνεργασίας – Πολιτικών Διαβουλεύσεων και Συνεργασία μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών. Η τελευταία διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται στο μακρινό 1986. Η Ελλάδα δώρισε συνολικά 530.000 εμβόλια για την καταπολέμηση του κορονοϊού (200.000 τον περασμένο Σεπτέμβριο και 330.000 κατά την επίσκεψη του κ. Δένδια στην Ρουάντα)».

Σημειώνεται πως η επίσκεψη αυτή, μάλιστα, έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Βίνσεντ Μπιρούτα (Vincent Biruta), στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ