today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

«Φτάνει η υποκρισία»: Ο πρόεδρος του Μεξικού παρομοιάζει την COP26 με το Νταβός

«Φτάνει πια η υποκρισία»: ο πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, παρομοίασε τη σύνοδο για το κλίμα, την COP26, με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ενώ τόνισε πως η χώρα του έχει αρχίσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης στον κόσμο.

«Αυτές οι σύνοδοι μοιάζουν με εκείνες του Νταβός», είπε χθες Τετάρτη ο μεξικανός πρόεδρος. Ο βετεράνος πολιτικός της μεξικανικής αριστεράς ήταν ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών που δεν ταξίδεψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη σύνοδο.

«Θυμάστε τις συνόδους του Νταβός, με τους τεχνοκράτες και τους νεοφιλελεύθερους;» πέταξε κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, αναφερόμενος στη φερώνυμη συνάντηση της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ σε χιονοδρομικό σταθμό της Ελβετίας που οργανώνεται κάθε χρόνο.

Ο μεξικανός πρόεδρος επισήμανε πως στην COP26 συμμετέχουν οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών του κόσμου, που «αυξάνουν την παραγωγή πετρελαίου τους την ώρα που διεξάγουν συνόδους για την προστασία του περιβάλλοντος».

«Και μετά καταφθάνουν με τα κυβερνητικά τους αεροσκάφη», πρόσθεσε ειρωνικά.

«Λοιπόν, φτάνει πια η υποκρισία και η φιγούρα. Πρέπει να καταπολεμηθεί η τερατώδης ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο, γι’ αυτό θα πάω να μιλήσω στον ΟΗΕ», συνέχισε.

Ο μεξικανός πρόεδρος αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, σε ένα από τα λιγοστά ταξίδια του στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη του 2018. Η χώρα του ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Νοέμβριο.

«Αν θες να προστατεύσεις το περιβάλλον, πρέπει να λαμβάνεις αποφάσεις και να δρας, όχι να βγάζεις λόγους», είπε. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να επενδύει 1,3 δισεκ. δολάρια τον χρόνο για την αναδάσωση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ αναφερόταν στο πρόγραμμα Sembrando Vida («Φυτεύω Ζωή») που παρουσιάστηκε στον ειδικό επιτετραμμένο των ΗΠΑ, τον Τζον Κέρι, μια εβδομάδα πριν αρχίσει η COP26.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία 15.000 θέσεων εργασίας για τη φύτευση ενός δισεκατομμυρίου δέντρων στις περισσότερες από τις 32 μεξικανικές πολιτείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ