today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

ΗΠΑ – Πεντάγωνο: Συμβατό με το Δίκαιο του Πολέμου το πλήγμα που σκότωσε αμάχους στην Καμπούλ

Η επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Αφγανιστάν που σκότωσε δέκα Αφγανούς αμάχους, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, στην Καμπούλ στις 29 Αυγούστου ήταν ένα τραγικό λάθος, αλλά δεν παραβίασε τους κανόνες του Δικαίου του Πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο, κατόπιν εσωτερικής έρευνας που διενήργησε.

«Η έρευνα δεν εντόπισε καμία παραβίαση νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου του Πολέμου», ανέφερε σε έκθεσή του ο αντιστράτηγος Σάμι Σάιντ, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

«Τα σφάλματα εκτέλεσης σε συνδυασμό με την προκατάληψη επιβεβαίωσης και τις διακοπές στην επικοινωνία οδήγησαν σε θλιβερές απώλειες αμάχων», πρόσθεσε.

Ενώπιον δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο, ο αντιστράτηγος Σάιντ επέμεινε ότι επρόκειτο για «λάθος», όχι για μια «εγκληματική, ύποπτη ή εξ αμελείας» συμπεριφορά.

Οι εμπλεκόμενοι «πίστευαν εκείνη τη στιγμή ότι στόχευαν μια επικείμενη απειλή», είπε στην έκθεσή του.

Στις 29 Αυγούστου, εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε ένα λευκό όχημα Toyota Corolla, ισχυριζόμενος ότι ήταν «γεμάτο με εκρηκτικά», λέγοντας ότι απέτρεψε μια απόπειρα επίθεσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν.

Όμως η οικογένεια του οδηγού του οχήματος, του Εζμαράι Αχμάντι, ανέφερε ότι αυτός εργαζόταν σε μια ΜΚΟ και ότι δέκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, σκοτώθηκαν στην αμερικανική επιδρομή.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που διενήργησε ο αντιστράτηγος Σάιντ, 29 άτομα, μεταξύ των οποίων 22 «άμεσα εμπλεκόμενα στο αεροπορικό πλήγμα», ανακρίθηκαν ενόρκως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ