Δ.Κουτσούμπας: Υπόλογη η κυβέρνηση της Ν.Δ. για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ

EUROKINISSI

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα στην έδρα της ΚΕ με τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, το Σωματείο Εργαζομένων από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, το Σωματείο Μεταλλωρύχων «Άγιος Ιωάννης» Βοιωτίας, το Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ από το Μαρούσι Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων στα Μεταλλεία Ιεροπηγής Καστοριάς και Σερβίων Κοζάνης. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Κώστας Παρασκευάς και ο Γιάννης Πρωτούλης μέλη του ΠΓ της ΚΕ και οι Νίκος Μαυροκέφαλος και Βάλσαμος Συρίγος, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας καλωσορίζοντας τα μέλη των ΔΣ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ τόνισε πως «η απαξίωση μιας κερδοφόρας επιχείρησης όπως ήταν η ΛΑΡΚΟ είναι ένα διαχρονικό έγκλημα για το οποίο ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογη, και έστω και τώρα αυτό που πρέπει να κάνει είναι να διασφαλίσει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της επιχείρησης, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και να αποδοθούν στους εργαζόμενους όλα όσα τους χρωστά η επιχείρηση».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, πρόσφατα στη Βουλή, η οποία όπως είπε «έδινε πολιτική λύση, γιατί εξασφάλιζε τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, την ανάπτυξή της, τον εκσυγχρονισμό της. Επίσης διασφάλιζε τις θέσεις εργασίας, με όρους μόνιμης και σταθερής δουλειάς, καλών αμοιβών, δικαιωμάτων, αλλά και συνθήκες ασφαλούς και υγιεινής εργασίας».

Τέλος ο Δημήτρης Κουτσούμπας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των σωματείων της ΛΑΡΚΟ πως «το ΚΚΕ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το συλλαλητήριο και την κάθοδό τους στην Αθήνα, στις 13 Νοέμβρη και ότι το ΚΚΕ θα πάρει κι άλλες πρωτοβουλίες μέσα κι έξω απ’ τη Βουλή. Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και ιδιαίτερα η αντοχή, η ενότητα των εργαζομένων, οι επεξεργασμένες θέσεις των σωματείων, αποτελούν στοιχεία διαπαιδαγώγησης για όλη την εργατική τάξη».

Ο γραμματέας του σωματείου της ΛΑΡΚΟ στα εργοστάσια, Γιώργος Κάζας, σε δήλωσή του είπε ότι «σήμερα όλα τα Σωματεία είχαμε συνάντηση με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, συζητήσαμε όλα τα θέματα της ΛΑΡΚΟ, όπως πάντα είναι δίπλα μας, 22 μήνες που έχουμε αγώνα τον έχουμε δίπλα μας και είναι ενήμερος για ό,τι συμβαίνει στην εταιρεία. Αναλύσαμε όλα τα προβλήματα, ζητήσαμε επίσης να κάνει επερώτηση στη βουλή για το θέμα των εργαζομένων που αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση. Ζητήσαμε την ενιαία λειτουργία της εταιρείας, ζητήσαμε επίσης τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και συμπαράσταση στο συλλαλητήριο που έχουμε στις 13 Νοέμβρη. Συλλαλητήριο στις 10.00 στην Ομόνοια, πορεία μέχρι το Σύνταγμα στις 11.00 όπου θα γίνουν οι ομιλίες από τους συνδικαλιστές».

Προσέθεσε δε και το εξής: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον γγ, έχουμε ζητήσει συνάντηση από όλα τα κόμματα για το θέμα της ΛΑΡΚΟ. Το ζήτημα είναι να κάνουν επερώτηση στη Βουλή όλα τα κόμματα από κοινού και ξέρουμε ότι το ΚΚΕ θα το κάνει, ούτως ώστε να έχουμε αποτέλεσμα γιατί αυτή τη στιγμή οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ που ανήκουν σε πέντε νομούς αγωνιούν. Είμαστε 22 μήνες ανενημέρωτοι για το θέμα της ΛΑΡΚΟ. Δεν ξέρουμε τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να δικαιωθούμε. Δικαίωση για εμάς είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Και να μη χαθούν προπάντων τα κεκτημένα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Θέλω να τονίσω το εξής: υπάρχουν εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που είναι 62, 63, 64 ετών με 40 και πλέον χρόνια προϋπηρεσίας και δεν έχουν βγει στη σύνταξη γιατί δεν τους δίνουν τις αποζημιώσεις. Δεν έχουν πάρει μια απόφαση ούτε σε αυτό το ζήτημα (για εργαζόμενους) που είναι μετρημένοι στα δάχτυλα».